Visszakerült a Pintér alá tartozó AH-hoz a szélsőségesnek minősített csoportok megfigyelése

Visszakerült a Pintér alá tartozó AH-hoz a szélsőségesnek minősített csoportok megfigyelése

Egyelőre csak találgatás folyik, hogy miért vették el a feladatot a TEK-től. Az egyik magyarázat szerint mostantól nem csak a vallási fanatikusokra és militáns csoportokra fog korlátozódni a megfigyelés.

Már nem a Terrorelhárítási Központ (TEK) feladata megfigyelni az radikálisokat-extremistákat, azaz a szélsőségeseket – számolt be több, egymástól független forrásra hivatkozva a hvg360.

A Fidesz-kormány szervezte a TEK alá a szélsőségesek megfigyelését.

A szélsőséges nézeteket valló, gyakran illegalitásban tevékenykedő csoportosulások felderítése és követése a Fidesz 2010-ben történt kétharmados hatalomátvétele előtt nálunk is a titkosszolgálatok alá tartozott, csakúgy, mint számos más európai országban. 2010-ben a frissen alapított kormányhű Terrorelhárítási Központ vette át a feladatot.

A TEK-en belül az ebből a célból a Köztársasági Őrezredből, a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorizmus és extrémizmus elleni osztályáról és a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálatától áthelyezett emberekből alkották meg az új egységet.

A TEK megalakulásához hasonlóan az új alakulat létrehozása komoly feszülségeket szült a rendvédelmi és titkosszolgálatok hierarchiájában.

Csak találgatni lehet, hogy miért vették el a feladatot a TEK-től.

A hvg360 által idézett források nem tudtak biztos magyarázattal szolgálni arra, miért adták vissza a szélsőségesek megfigyelését az Alkotmányvédelmi Hatóságnak. Az egyik teória szerint az az oka, hogy a Terrorelhárítási Központ a tényleges fizikai fenyegetést, akár fegyveres veszélyt jelentő elemekre, illetve a vallási fanatikusokra összpontosított, pedig a valláshoz nem kapcsolódó radikális mozgalmak sokkal szélesebb körben vannak jelen, nem csak militáns szervezkedés formájában.

Az a magyarázat is felmerült, hogy a TEK feladatai a nemzetközi terrorveszély fokozódása miatt olyan mértékben megnövekedtek, hogy nem maradtak kielégítő kapacitásai a szélsőségesek megfigyelésére.

A portál szerint a szélsőséges csoportok megfigyelésének kémelhárítási szempontból is lehet jelentősége, mivel a külföldi titkosszolgálatok előszeretettel felhasználják őket például zavargások keltéséhez vagy merényletek megszervezéséhez, így az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) érdeklődési körébe tartoznak.

(Címlapkép: Domján András rendőr alezredes, a TEK Személyvédelmi Igazgatóság osztályvezetője és Pintér Sándor belügyminiszter 2019. június 20-án. MTI/Balogh Zoltán)