Orbán szerint a kormány lehetetlen dolgokra vállalkozott 2010-ben, de nem Gyurcsány elszámoltatására célzott

Orbán szerint a kormány lehetetlen dolgokra vállalkozott 2010-ben, de nem Gyurcsány elszámoltatására célzott

A kormányfő azt gondolja, szertefoszlott az a mítosz, hogy uniós forrás nélkül nem boldogul egy EU-s tagállam. De egy másik ígéretből mítosz lett.

Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) budapesti rendezvényén pénteken azt fejtegette,

szerinte szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni.

A magyar vállalkozók napja alkalmából tartott ünnepségen Orbán büszkén azt is előadta, az, hogy 2023-at így kivédték, 2024-ben jól láthatóan visszatér a növekedés és közben "egyetlen penny" európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra, jól mutatja: lehet úgy szervezni a gazdasági életet, hogy csak saját erőforrásokra vagy piaci alapon bevont erőforrásokra építik a gazdaság növekedését az Európában megszokott pénzügyi transzferek helyett vagy nélkül. Rögtön hozzátette:

Ez nem azt jelenti, hogy azt a "pár milliárdocskát", amivel tartozik Európa, ne hajtanák be rajtuk, de fontos, hogy a magyar gazdaságban meglegyen az önbizalom.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a jövőben el kell kerülni a hitelezés, az energiaárak és a fogyasztás csapdáját. Az energiaárak csapdáját a lakosság esetében sikerült elkerülni, a vállalkozóknak azonban ez terhet jelent - ismerte el. Közlése szerint a kormány legutóbbi ülésén 10 eurós árcsökkentésről döntöttek, az intézkedéseket hamarosan látni fogják, és azt ígérte, a következő évben további energiaár-csökkenéseket szeretnének "előidézni" a vállalkozók számára, hogy megtarthassák a versenyképességüket.

A rendezvényen Orbán Viktor azt is elmagyarázta, hogy szerinte a kormány csupa lehetetlen dologra vállalkozott 2010-ben, mégis sikerrel járt.

Ez a gondolata azonban nem arra vonatkozott, hogy a Fidesz által is a szavak szintjén sokat bírált Gyurcsány Ferencet bukott miniszterelnökként elszámoltassák. Eddig is csak hangzatos, de hasztalan és a propagandagépezetet fűtő gyurcsányozásra tellett.

Mindössze ez az egy konkrét ígéretük volt 2010-es hatalomra jutásuk előtt, azóta 2023-at írunk, és a negyedik kétharmados többség regnál. Mégsem sikerült a mindenkori Orbán-kormánynak az örökös politikai ellenlábas számonkérése.

Vajon miért nem?

A választ a költői kérdésre az Olvasókra bízzuk, de úgy látszik, ez is csak mítosz marad.

(Címlapkép: Orbán Viktor Facebook oldala)