Ismét támadássorozatot indított az izraeli hadsereg Gáza több térsége ellen

Ismét támadássorozatot indított az izraeli hadsereg Gáza több térsége ellen

Emellett razziát tartott Ciszjordánia több városában.

Az izraeli hadsereg (IDF) ismét halálos áldozatokkal járó támadássorozatot intézett hétfőre virradóra a Gázai övezet több térsége ellen, továbbá razziát tartott Ciszjordánia több városában, ahol két fiatal férfit lelőttek - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség az MTI tudósítása szerint.

A tájékoztatás szerint

a Gázai övezet északi részén lévő Gázavárosban lakóépületet ért légicsapás, amelyben ketten meghaltak és többen megsebesültek. Tüzérségi támadás érte továbbá a város több más körzetét.

Tüzérségi támadást jelentettek Rafah több, északi körzetéből is, az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni.

Az övezet középső részén lévő Deír el-Balahból légitámadásról számoltak be.

Izraeli katonák razziáztak a Ciszjordánia északnyugati részén lévő al-Faraa menekülttáborban, valamint Túl-Karm város egyik külső körzetében is, a hadsereg által terrorellenesnek minősített műveletnek két palesztin halálos áldozata van, többen megsebesültek - derült ki a Wafa palesztin egészségügyi forrásokra hivatkozó jelentéséből.

Az IDF közleménye szerint a razziák során robbanószerkezeteket foglaltak le.

A gázai háború októberi kezdete óta a hírügynökség adatai szerint 533 palesztint öltek meg Ciszjordániában - beleértve Jeruzsálemet is -, több mint 5200-an pedig megsebesültek.

Mindeközben Cindy McCain, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetője vasárnap bejelentette, felfüggesztik a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek kiosztását az amerikaiak által felépített tengerparti móló közelében; a döntést az IDF szombati, túszszabadító műveletével indokolta, kiemelve, hogy a WFP aggódik munkatársai biztonságáért.

A hadsereg a gázai Nuszeirát menekülttáborban végrehajtott akciója során több izraeli túszt kiszabadított, ám a műveletnek legkevesebb 274 palesztin halottja és mintegy 700 sebesültje volt, továbbá, mint azt McCain bejelentette, rakétatámadás érte a WFP két raktárát, egyik dolgozója pedig szintén megsebesült.

(Címlapkép: Izraeli harcjárművek sorakoznak a Gázai övezet és Izrael határán 2024. június 3-án. MTI/AP/Leo Correa)