Itt a példa, hogy bukott el az elszámoltatás: elkótyavetyéltek egy félmilliárdos szállót, de elévült

Az önkormányzat képviselői vagyonkezelési kötelezettségüket megsértették, azonban az elszámoltatás ellehetetlenült.

A Kehi szerint az önkormányzat vagyoni hátránya két ok miatt keletkezett: egyrészt az ingatlan alulértékeléséből, másrészt a cserébe kapott üzletrészek felülértékeléséből. A korabeli Magyar Nemzet által közölt dokumentumok szerint a vételár kiegyenlítése nagyobb részben értéktelen üzletrészek beszámításával, kisebb részben pedig a valóságban nem teljesített szállodai szolgáltatások beszámításával történt, vagyis – az áfán kívül – gyakorlatilag egyetlen forint sem folyt be a település számlájára.

A hivatal álláspontja az, hogy önkormányzat által, a Krúdy Szállóra beszerzett ingatlanforgalmi értékbecslés az ügylet látszólagos alátámasztására szolgált az nem az ingatlan valós forgalmi értékét határozta meg. 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást, a rendőrség szerint az ingatlan nem lett alulértékelve, az eladási ár reálisan került meghatározásra, ezért ebben a vonatkozásban bűncselekmény nem történt. A cserébe kapott felülértékelt üzletrészekkel kapcsolatban a nyomozóhatóság szerint bűncselekmény gyanúja felmerült, de a cselekmény elévülés miatt a büntetőeljárás nem folytatható le.

A Kehi panaszt tett, szerintük a nyomozóhatóság magasról tett a nyomozás során szerzett szakvélemény és a hivatal által csatolt szakvélemény közötti különbség okaira, indoklás nélkül azt a szakvéleményt fogadta el döntése alapjául amely nyomozás megszüntetésére alapot szolgált. Ezen oknál fogva a hivatal szerint a rendőrség a téves jogi értelmezés miatt nem vizsgálta meg a politikai döntéshozók felelősséget, pedig ez indokolt lett volna. Ráadásul a nyomozást az egységben kezelt ügyben két jogcímen is megszüntette az eljáró hatóság. Ezentúl a Kehi kérte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei rendőrség kizárását mert szerinte az elfogult az ügyben.

Csabai Lászlóné, aki eladás idején szocialista városvezetőként irányította Nyíregyházát, a Kehi-vizsgálat kapcsán annak idején azt mondta, hogy az adásvétel időpontjában a romos ingatlan nem ért annyit, mint azt az ellenőrzési hivatal vizsgálata állítja.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség ezután elismerte, hogy a nyomozás csupán egy jogcímen szüntethető meg, de az indokot az elévülésben határozta meg, ráadásul az ingatlan értékbecslései közül a rendőrségét fogadta el. Megállapította ugyan azt is, hogy

....az önkormányzat képviselői és tagjai vagyonkezelési kötelezettségüket az üzletrészek felülértékelésével megsértették azonban sajnos az idő múlása miatt az elszámoltatás ellehetetlenült.

- foglalhatjuk össze a lényeget.

Egy eset a sok közül

Mint arról beszámoltunk a Jobbik a legfőbb ügyészhez fordul, azt tudakolva, miért nem jutottak el a vádemelésig azok a mintegy ötvenmilliárd forint összértékű ügyek, amelyekben egy kormányszerv, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést. Staudt Gábor kérésére a Kehi egy dokumentumban foglalta össze, hogy melyik elszámoltatási kísérlet miért bukott el.

 

Az ellenzéki néppárt szerint az ellehetetlenült elszámoltatás is azt bizonyítja, hogy szükség lenne egy kifejezetten Korrupcióellenes Ügyészség felállításra. A Jobbik úgy módosítaná a büntető törvénykönyvet, hogy ne évülhessenek el a politikusok által elkövetett gazdasági bűncselekmények és korrupciós ügyek