Izrael alig bír a bozóttűzzel

Arie Regev tűzoltóparancsnok a katonai rádióban elmondta, hogy pénteken mintegy kilencven tűzoltócsoport kezdte meg munkáját a terepen az országszerte kitört bozóttüzek eloltására. Továbbra is több tucat helyen égnek a lángok, vagy izzanak tovább a még nem teljesen eloltott tüzek.

Éjszaka a Jeruzsálem melletti hegyekben kitelepítették Bét-Méir falu lakóit az elharapódzó tüzek miatt, és később a tűzoltók erőfeszítései ellenére - a katonai rádió jelentése szerint - mintegy tíz ház le is égett.

Észak-Izraelben, Karmel környékén is menekülniük kellett több kisebb település lakóinak, de ott sikerült megfékezni a lángokat, és megelőzni a súlyos anyagi károkat.
Péntektől huszonöt palesztin tűzoltó is segíti az oltást. A Palesztin Hatóság több tűzoltókocsit és négy csoportot küldött Izraelbe, akik kiválóan együttműködnek a helyi tűzoltókkal.

Az arab parlamenti képviselők elutasították a szándékos palesztin gyújtogatás vádját. A tízes tévé csütörtök esti híradójában Ajman Ode, a kneszet arab listáját vezető tagja kijelentette, hogy nekik is ott található az otthonuk, és törvény szigorát kérte az esetleges szándékos károkozókra.