Izraeli miniszterek tiltakoztak, amiért szabadon engedtek több tucat elfogott gázait

Izraeli miniszterek tiltakoztak, amiért szabadon engedtek több tucat elfogott gázait

A túszok közül a Sífa kórház igazgatóját is kiengedték, ám egyesek szerint ez a lépés "biztonsági hanyagság" volt.

Az izraeli hadsereg (IDF) szabadon engedett ötvenöt, hónapokkal ezelőtt elfogott gázait, köztük a Sífa kórház igazgatóját. Izraeli miniszterek tiltakoztak a lépés miatt - írja az MTI.

Itamar Bengvír nemzetbiztonsági miniszter szerint

"biztonsági hanyagság" volt a Sífa kórház igazgatójának szabadon bocsátása "több tucatnyi terroristával együtt".

"Eljött az ideje, hogy a kormányfő leállítsa Joáv Galant védelmi miniszternek és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnökének a kormánynak és a biztonságpolitikai kabinetnek ellentmondó, független politizálását" - vélte az X-en Bengvír.

"Elfogadhatatlan a Sífa kórház igazgatójának ellenszolgáltatás nélküli szabadon bocsátása - az ő ágyaiban kínozták és gyilkolták embereinket, és a Hamász bázisaként használta. Ezt a döntést sem a kormány, sem a kabinet nem fogadta el, felelősségre kell vonni a hanyag és Izrael biztonságát károsító lépéséért a döntéshozót"

- írta szintén az X-en Amiháj Sikli, a legnagyobb kormánypárt, a Likud politikusa.

Előzőleg a palesztin média arról számolt be, hogy Izrael elengedett ötvenöt palesztint foglyot, köztük a Sífa Kórház igazgatóját, Mohammad Abu Szalmiját.

Abu Szalmiját az IDF novemberben azzal a gyanúval tartóztatta le, hogy a Hamász az engedélyével használta az egészségügyi központot hadműveleti központként. Egy, a palesztin médiában közzétett videón bemutatták, ahogy a hazatérő kórházigazgatót köszöntik az övezetben.

(Címlapkép: Tüntetők követelik a kormánytól a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali kiszabadítását a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. június 22-én. MTI/EPA/Abir Szul)