Siker, bukás, Borsod, Hadházy és a krumplikirály - interjú Jakab Péterrel

Siker, bukás, Borsod, Hadházy és a krumplikirály - interjú Jakab Péterrel

Bukás volt Borsod? - Interjú Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével, nemcsak Borsod 6.-ról.

Bukás volt Borsod? Többek között erről is kérdeztük Jakab Pétert. De a Jobbik elnöke elmondhatta véleményét a Hadházy-ügyről, a 38 Fideszt támogató polgármesterről, az ellenzék által eddig megspórolt feladatokról, a 106 jobbikosról, de arról is, hogy a különböző pártok aktivistái milyen jól együtt tudtak dolgozni a terepen. Interjú.

 

Mi ez a Hadházy-történet?

Előfordul, hogyha valaki sokat küzd egy démonnal szemben, akkor ugyanolyanná válik, mint a démon. Hadházy Ákos addig küzdött a hazug közmédia ellen, amíg olyanná nem vált, mint a közmédia, mert az nettó hazugság, hogy itt bármilyen korrupciós ügy lett volna. Hadházy személyesen volt vizsgálódni Bíró Lászlónál a tarcali otthonában, megkapta a lehetőséget, hogy tájékozódjon, hogy iratokba tekintsen bele, kérdezzen. Tette mindezt a kampányhajrában, amikor mindenki éppen a mozgósítással volt elfoglalva. Ám 20 perc után megnyugodva távozott, amin nem csodálkozom, mert Bíró Lászlónak nincsenek korrupciós ügyei.

Azt azért hozzátenném, hogy ez ellenzéki aktivisták csalódottak voltak, mert arra számítottak, hogyha egy ellenzéki politikus a térségbe látogat, és a kétharmad lebontása a cél, akkor ez a politikus nemcsak kérdez, hanem részt vesz a kampányban is, de ezt elmulasztotta Hadházy Ákos.

Csak jött és ment.

Hadházy azt is állította, hogy tájékoztatta a pártelnököket.

Természetesen nem küldött nekünk levelet egy egyébként nem létező korrupciós ügyről.

Bukás volt Borsod?

Nem!

Miért nem?

Az első szó, ami eszembe jut Borsod 6-ról, az a büszkeség.

Büszke vagyok arra, hogy több száz aktivista, nagyos sok jobbikos, de más pártoktól is, kint voltak a terepen, egységet, erőt mutattak, és egy nagyon kemény, nagyon profi kampányt tudtak végrehajtani.

A tét nagyon nagy volt, az idő pedig nagyon kevés. Lényegében 10 évnyi kétharmadot kellett volna 50 nap alatt lebontani. Az ellenzék ezen a választáson történelmet írt, egyrészt azért, mert most megmutattuk, hogy mit tudunk terepen, és nemcsak a parlamentben tudunk jól együtt dolgozni. Mindenki fegyelmezetten tartotta a sort, és ez több mint biztató 22-re. Másrészt pedig jelesre vizsgázott az ellenzék azért is, mert egy nagyon erős fideszes körzetben meg tudtuk szorongatni a kormánypártot, aminek az az oka, hogy az ellenzéknek van egy erős jobbszárnya, és egy erős balszárnya, és a kettő nem egymást gyengíti, hanem erősíti.

Ugyanakkor szavazatszámban kevesebb embert szólított meg a lehetőség, hogy az összellenzékre szavazzon, mint amennyi voks Bíró Lászlóra 2018-ban érkezett.

Az időközi választásokon a részvétel alapvetően is alacsonyabb, és azért azt ne feledjük el, hogy ez egy nem várt választás volt, mindenki arra készült, hogy másfél év múlva kell csatasorba állni, de a tragikus események miatt 50 napunk volt egy nagyon erős mozgósításra, egy olyan Fidesszel szemben, ami nem a pártszervezetét, hanem az államot és az önkormányzatokat használta fel kampányeszközként. Tény, hogy az összellenzek 2018-ban minimálisan nyert volna Koncz Ferenccel szemben a 65 százalékos részvételnél, ha az időközin ezt a részvételi arányt tudtuk volna produkálni, simán nyert volna az ellenzék, de csak 45 százalék ment el szavazni.

Úgy kalkuláltuk, hogy  már 56 százaléknál az ellenzék javára dőlt volna el a küzdelem. Jártam a választókörzetet, és elmondtam, hogy aki legyint, az vesztett, és most ezen a választáson többen legyintettek. Ez a vereség oka.

Az összefogás nagyon fontos, és jelesre vizsgázott, de ez önmagában nem elég, ha az ellenzék nem veszi nyakába a vidék Magyarországát, és nem kezdi el legyalogolni az országot a legkisebb faluig.

Miért nem sikerült az 56 százalék?

Ha a Jobbik ugyanazokat az aljas technikákat alkalmazza, mint a Fidesz, akkor meglett volna ez az arány, csakhogy van egy éles határvonal, ami megkülönböztet minket a Fidesztől, ők tisztességtelenek, mi pedig tisztességesek vagyunk. Ezt a határt nem lépjük át.

A kampány alatt elmondta, hogy járt olyan településeken, ahova pártelnök eddig még nem tette be a lábát. Ez igaz, viszont a polgármester, illetve a közmunkaprogram vezetője tegnap is ott volt, ma is ott van, és holnap is ott lesz. Megint rácsodálkoztunk erre?

A legfontosabb tanulsága ennek a választásnak, hogy nem lehet megspórolni, hogy személyesen kerüljünk kapcsolatba a választópolgárokkal, hogy igazságot és bátorságot tudjunk vinni az otthonaikba, mert egyébként a polgármestertől sok esetben félelmet és fenyegetést kapnak.

Én arra tényleg rácsodálkoztam, hogy az utcafórumainkon nem egy helyen illusztris vendégként megjelentek a polgármesterek, de nem azért mert rám, vagy Bíró Lászlóra voltak kíváncsiak, hanem arra, hogy kik mennek el a fórumainkra.

Nem egy településen maga a polgármester fotózta a lakosokat. Nekem viszont azt az üzenetet kell átadnom, hogy nem félni kell ettől a rezsimtől, hanem oda kell küldeni, ahová való, hogy utána mindenki megkapja azt, ami neki jár. A korrupt a polgármester megkapja a börtönbüntetését, a jól dolgozó közmunkás pedig ne közmunkát, hanem minőségi munkát, és minőségi bért kapjon. Akik ezekre a lakossági a fórumokra eljönnek, vállalva a negatív következményeket, ők lesznek a mi leghitelesebb tájékoztatóink, a hírügynökség, ami viszi a bátorítást oda, ahova esetleg egy pártelnök nem tud eljutni.

Másfél év alatt kell bepótolni az elmúlt 10 évet, amit megspórolt az ellenzék?

Igen, de ebben lesz segítségünk is, az előválasztás. Azért mondja a Jobbik azt, hogy a 106 körzetben legyen előválasztás, mert így mozgósítani lehet az ellenzéki szavazókat. Egy ellenzéki előválasztáson olyan pályát tudunk teremteni a politikai térfélen, ahol nincs ott a Fidesz, nincs ott fideszes gyűlölködés, nincs ott a fideszes krumpli, mint kormányzati valuta. Viszont az ellenzéki jelöltek programpontjai, víziói ütköznek egymással, és ha egy választópolgár értelmes vitákat lát a települése jövőjéről, az aktivizálja, hiszen érzi, hogy a jövőjéről van szó.

Szombaton Szerencsen Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Márki-Zay Péter is kiállt Bíró László mellett, ez volt az egyik legpozitívabb pillanata a kampánynak, ezek a politikusok hétfőn is megmaradnak a Jobbik mellett?

Szerintem még erősebb a kötelék közöttünk. És nem azért mert eddig ne találkoztunk volna mi, pártelnökök. Hanem sokkal inkább azért, mert az ellenzéki pártok aktivistái nagyon jól együtt tudtak dolgozni a terepen. Ha ez itt sikerült, sikerülni fog ’22-ben is

Nem volt kései Karácsonyék megjelenése?

Biztos, hogy voltak hibák, és lehet a kampánytechnikán javítani, de például Karácsony Gergely támogatóvideót mondott fel Bíró László mellett korábban, az is jelzésértékű volt. Maga a jelölt személye is jó volt. Bíró László jobbikosként képes volt Tiszaújvárosban óriási győzelmet aratni, ahol alapvetően a balos szavazók vannak többségben. Egy integratív jelöltet tudtunk választani, aki mögött valamennyi párt fel tudott sorakozni.

A tiszaújvárosi siker valóban arra utal, hogy integratív volt Bíró László személye, azonban országos sajtóban nem beszélhetett a programjáról. Amikor az ATV vendége volt, folyamatosan bocsánatot kellett kérnie. Az ellenszél nemcsak a kormány felől fújt.

Ha valaki bemegy az ATV-be, és ott bocsánatot kér azoktól, akiket esetleg megsértett, az a legkeresztényibb érték, ami megint csak összekapcsolja az embereket. Mindenki hibázik, csak valaki elismeri, valaki letagadja. Bíró László egy őszinte ember, aki elismerte a hibáját, és ezért bocsánatot kért.

De tény, hogy az nem szerencsés, ha egy jelöltnek állandóan magyarázkodnia kell a hazugságok miatt, ahelyett, hogy a programjáról beszélne, hiszen a kormánymédiának pontosan ez a taktikája.

A Facebook is csatatérré vált, ahol Koncz Zsófia a törvényekben megszabott kereteknél többet költött kampánycélokra. Hogyan lehet megtörni ezt a korlátlan pénzügyi forrásokkal rendelkező ellenfelet?

Összefogással. Amit a Fidesz művel, hogy zsákszámra öntik a pénzt, zsákszámra öntik a krumplit, és szállítják a mélyszegénységben élő embereket szavazni, az nem újdonság, eddig is így volt. Az újdonság a mi oldalunkon van, amit úgy hívnak, hogy összefogás, amivel nem tudott mit kezdeni a Fidesz az önkormányzati választásoknál, Dunaújvárosban, de Borsod 6-ban taktikát váltottak,

és a 42 polgármesterből 38-at sikerült rávenni, hogy fideszes aktivistaként akár fenyegessék a saját lakosaikat.

Ennek a 38 polgármesternek, akiket sikerült szolgasorba taszítani, három dolguk volt. Mondjanak fel videót a Fidesz mellett, hívogassák a lakosságot, hogy szavazzanak a Fideszre, és fotózzák azokat az embereket, akik megjelentek Bíró László rendezvényén. Nagyjából a pártállam kritériumait teljesítették ezek a polgármesterek. Ezt kell ellensúlyozni személyes jelenléttel, be kell kopogni az emberekhez, hogy elmondjuk, van élet a Fideszen túl is.

Fontos, hogy ne Budapestről irányítsunk, mindenhol legyen helyi haderő, amelyik meg tudja vívni a küzdelmet helyben. Ha lesz feladat, az aktivisták is csatlakoznak.

Hogy  áll az előválasztás folyamata? Lesz a Jobbiknak 106 jelöltje?

Amikor azt mondom, hogy legyen 106 körzetben előválasztás, az azt feltételezi, hogy van 106 jelöltünk. Minden körzetben jó jelölteket tudunk kiállítani. Abban viszont van vita az ellenzéki pártok között, hogy szükséges-e mindenhol előválasztást tartani. Én azért támogatom, hogy mindenhol legyen, hogy végre a programokról szóljon a diskurzus, ahol nem lesz, ott hátrányból indul a jelölt, kevesebb lehetőség lesz megismertetnie magát, mert '22-ben már a fideszes lejáratóhadjárattal kell szembesülnie, és magyarázkodnia a képtelen hazugságokkal szemben. Másrészt az előválasztással ki lehet szűrni a kamujelölteket is.

Még le sem zárták az urnákat, jöttek a kommentárok, hogyha veszít Bíró László, a Jobbik gyengülni fog az ellenzéki térfélen. Ez így történt?

Pont ellenkezőleg. Most mutattuk meg, hogy egy erős fideszes körzetben is olyan aktivistahálózatot tudunk felvonultatni, és olyan profikampányt tudunk csinálni, amit még egy ilyen nehéz terepen is szoros eredménnyel párosul. Mindössze 50 nap alatt. Erre szerintem kevés párt képes, főleg vidéken.

Nem volt erős a krumplikirály?

Nem volt erős, hiszen törékeny a koronája, mert krumplira egy ország jövőjét nem lehet felépíteni. Orbán Viktorra egyébként még nem tudtam elég erős kifejezést mondani.

Viszont nagyon hiányolták hétfőn a Parlamentben a kormánypárti képviselőtársai.

A csapatkapitány nem vonul le azonnal a csatatérről, hanem rendezi a sorokat. Sokkal hasznosabban töltöttem Borsodban az időt annál, minthogy a Parlamentben hallgatom, milyen minősíthetetlen stílusban élvezkedik a megvásárolt győzelmen a Fidesz egy-egy képviselője.

De visszatér?

Természetesen. Hétfőn igyekszek újabb névjegyet letenni az asztalra.