Jakab a Parlamentben: "Ne a családok kasszájában turkáljanak, nézzenek szét a saját pénztárcájukban!"

Jakab a Parlamentben: "Ne a családok kasszájában turkáljanak, nézzenek szét a saját pénztárcájukban!"

Pontosan két hónappal a koronavírusjárvány okozta veszélyhelyhelyzet kihirdetését követően továbbra sincs előrelépés a bajbajutott magyar családokkal kapcsolatban. Pedig azt már a kormány sem titkolja, hogy az elmúlt hetekben több mint 163 ezren váltak munkanélkülivé, és egy részük számára alig egy hónap múlva lejár a három hónapos munkanélküli támogatás -

új munkahelyeket pedig egyelőre csak a közmunkaprogram vagy a katonaság tud biztosítani. 

A mai ellenzéki parlamenti felszólalásokra adott kormányzati válaszokból is elsősorban azt szűrhettük le, hogy a válságra való tekintet nélkül a kormányzat továbbra is egyszerűen segélyezésnek tartja, éppen ezért elutasítja a munkanélküli járadék mértékének növelését, illetve a hosszának növelését.

Jakab Péter egy másik ellentmondásra is felhívta a figyelmet. Ugyanis Orbán Viktor nem olyan rég még azt mondta, hogy az elmúlt 100 évben a legutóbbi 10 év volt a legsikeresebb,

ebből azt gondolná az ember, ha jön egy gazdasági válság, akkor az nem fogja azon nyomban két vállra fektetni ezt az országot

- fejtegette napirend előtti felszólalásában a Jobbik elnöke. 

A politikus szerint a korábbi állításhoz képest

"a miniszterelnök már a válság kezdetén megadta magát",

amikor azt mondta, hogy a munkavállalók és  a munkaadók meccseljék le egymással azt, hogyan lábaljanak ki a válságból, holott már azt akkor lehetett tudni, ez állami támogatás nélkül nem fog megvalósulni.

Az eredményt ismerjük: pillanatok alatt 163 ezer honfitársunk vesztette el az állását, sőt, a nem hivatalos adatok szerint félmillióan - folytatta a jobbikos honatya.

"Ezek az emberek semmilyen érdemi segítséget nem kaptak a kormánytól azon túl, hogy a miniszterelnök úr elrebegett egy halvány ígéretet, hogy mindenki kap közmunkát ötvenezerért, akinek meg nem tetszik, az elmehet katonának"

- idézte fel Jakab Péter. 

A Jobbik szerint azonban továbbra is a bajba jutott dolgozók bérköltségeinek 70 százalékát át kellene vállalnia az államnak, emellett meg kellene emelni az álláskeresési járulék mértékét is. 

A pártelnök kitért az Állami Számvevőszék elnökének, a korábbi fideszes országgyűlési képviselő Domokos Lászlónak a szavaira, aki arra szólította fel a magyar családokat, hogy tessék végre megtanulni spórolni. 

"Ilyenkor hol van az erős Magyarország, ami megvédi az állampolgárokat? Mert azt látjuk, hogy sehol?"

- tette fel a kérdést Jakab Péter.

A politikus szerint elmúlt években olyan gazdaságpolitikát folytattak, hogy a magyar emberek kénytelenek üres zsebbel szembe nézni ezzel a válsággal - itt utalt arra is, hogy az összes béremelési javaslatot, így például a Béruniót lesöpörte a Fidesz az asztalról, de a kormányzat nemet mondott a veszélyhelyzet alatti számlafizetési moratóriumra, és hatósági árszabásra is. 

"Ne a családok kasszájában turkáljanak, higgyék el, nem fognak ott találni semmit, nézzenek szét a saját pénztárcájukban, mert ott vannak a milliárdok, a magyar emberek spóroltak már eleget, most végre Önök jönnek"

- hangsúlyozta Jakab Péter. 

A teljes felszólalást itt tudja megtekinteni:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Pbf7txYv32Y.jpg?itok=Kwik01i7","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Pbf7txYv32Y&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}