Jakab Péter kínai vakcináról, bérkérdésről, miniszterelnök-jelöltségről

Jakab Péter kínai vakcináról, bérkérdésről, miniszterelnök-jelöltségről

Jakab Péter, a Jobbik elnöke az ATV Start c. műsorának vendége volt, melyben kifejtette, úgy véli, Orbán Viktor megzsarolta a magyar társadalmat, amikor azt mondta: ha nem a kínai oltóanyagot fogjuk használni, az egész év a korlátozások jegyében telik majd.

A pártelnök elmondta, két vakcina van: az amerikai és a kínai, azonban míg előbbi rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyásával, engedélyével, utóbbi nem.

Ezt alátámasztva a virológusokat említette, hiszen szerintük az amerikai vakcina 21. századi high-tech technológiával készült, a kínai 150 évvel ezelőttivel.

Orbán Viktor mivel akarja oltani a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja, milyen eredetű vakcinával

– mondta Jakab.

Hozzátette, nem szabad nyomást helyezni a magyar egészségügyi hatóságokra, s felidézte Orbán Viktor egy rádióinterjúban elhangzott mondatát, miszerint meg kellene sürgetni a hatóságokat a kínai vakcina engedélyezésével kapcsolatban. A Jobbik elnöke úgy véli, egy olyan országban,

ahol nem biztos, hogy mindenki mer nemet mondani a kedves vezetőnek, nem jó jel, hogy bármiféle nyomást akarunk gyakorolni a magyar egészségügyi hatóságokra.

Hangsúlyozta továbbá, fontos, hogy az oltásnak önkéntesnek és ingyenesnek kell lennie, s azt sem tartják helyesnek, ha valakit különböző előnyök illetnek meg azért, mert beoltatja magát. A kínai vakcina kapcsán még hozzátette, nem a vakcina ellen tiltakoznak, hanem az emberkísérlet ellen, s az, amit a kormány tesz, pontosan ennek a szinonimája.

Amikor a parlamentben azzal szembesítem a tekintetes hölgyeket és urakat, hogy vidéken sokszor 100-150 ezer forintból kénytelenek megélni az emberek, akkor a pénzügyminisztérium államtitkára azt válaszolja: örömteli, ha valaki ma ebből az összegből él, mert 10 évvel ezelőtt még ennyit sem keresett

– mondta Jakab a bérekkel kapcsolatban, s megnézné, hogy

Novák Katalin asszonyság – orbánul ugye így hívják – örülne-e annak, ha 150 ezer forintból kellene megélni.

Jakab Péter aláhúzta, a Jobbik azt követeli, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér járjon, s szerintük, ha a kormány adómentessé tenné a minimálbért, akkor előrébb lehetne lépni. 

Végezetül villámkérdésekre válaszolva a pártelnök elmondta, a Jobbik támogatja, hogy minden körzetben legyen előválasztás, ahogyan azt is, hogy kétfordulós előválasztás legyen a miniszterelnök-jelöltről. Arra a kérdésre, ő lesz-e a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, azt felelte, ezt egy hónapon belül megmondja. Utóbbival kapcsolatban végezetül annyit közölt:

A legfontosabb, hogy 2022-ben ezt az ajas rendszert eltakarítsuk. Hogy ki fogja ezt megtenni, az, aki megnyeri az előválasztást. Hogy indulok-e az előválasztáson? Valamilyenen minőségben biztosan.