Játékfüggő oligarchák, kaszinókirály és a félkarú rablók országa

Most bele fog remegni az meglepődésbe: a sportfogadások milliárdos piaca is Andy Vajnáékhoz vándorol át.

Annyira tombol a játékkedv, hogy aligha marad állami monopólium a sportfogadás. Legalábbis ezt rebesgetik szakmai körökben, ahol Andy Vajna és Garancsi István online kaszinóját várják - írja a Hvg.hu. 
 
A Szerencsejáték Zrt.-nek 2015-ben már 350 milliárd forint árbevétele volt. Szakértői becslések szerint ehhez jön még mintegy 100 milliárd forint, amely az illegális távszerencsejátékokra (az online sportfogadásra és az online kaszinókra) megy el, és tavaly már 30 milliárd forintos forgalmat produkáltak a legális kaszinók is. Utóbbiak mindössze négy-öt embernek hoznak profitot, amelynek az összege együttesen már közelíti az állami Szerencsejáték Zrt. nyereségét.
 
És ez még csak a kezdet. Hiszen az öt budapesti kaszinó felett regnáló filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna már több finn és svéd játékfejlesztő céggel kötött szerződést. 
 
De ismert tény, hogy Garancsi István birtokolja a soproni kaszinót. Ennek koncessziós joga január óta ugyancsak kiterjed arra, hogy interneten is működjön. Márpedig a távszerencsejáték még a hagyományos kaszinóknál is jobban fial, hiszen térben és időben kötetlen műfaj.
 
A lap szerint egyszerűen nem történt más, mint hogy több tízezer vállalkozás helyett most fél tucat jár jól, miközben az államnak sincs több bevétele. Hogyan is lenne, ha a kormány még a kaszinókért fizetendő koncessziós díjat is leírhatóvá teszi a játékadóból?
 
Sokáig emlékezetes marad Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, online pénztárgépek telepítésére adott válasza: eszerint a játéktermek esetében jobbak a papíralapú bizonylatok és a kaszinók saját videófelvételei, mint a pénztárgépek.

Nem bízzák a szerencsére: átlátszó kettős mérce, magától az államtól

Nehezen indokolható, hogy a több száz milliárd forintos forgalmat lebonyolító, és ennek csupán a töredékét adózó kaszinó üzletágban miért nem kötelező az, amit minden tisztességes vállalkozó számára előír az állam - mondta egy korábbi sajtótájékoztatóján Hegedűs Lorántné.
 
sd
 
A jobbikos politikus áprilisban Andy Vajna kaszinóbirodalmát érintő kiváltságok és anomáliák ellen tiltakozott: egy NAV-kompatibilis, online pénztárgépet szeretett volna felajánlani a kaszinó számára, melyet a helyszínen kívánt átadni az alkalmazottak valamelyikének.
"Reméljük, hogy legalább annyi örömet fog okozni nekik, mint egy fodrásznak, egy taxisnak, vagy bármilyen olyan embernek, akinek kötelező használni az online pénztárgépeket"

(a pénztárgép átvétele elől természetesen elmenekültek a biztonságiak)

Kiszervezik a szerencsét az oligarchaszektorba

A már csak magánembereket tömörítő Szerencsejáték Szövetség elnöke, Schreiber István úgy véli, nem véletlen, hogy nem hagyták meg a kaszinókat az állami szerencsejáték-szervezőnél. A Szerencsejáték Zrt.-ből sokkal nehezebb kivenni a pénzt – bár reklámköltéseinek irányításával ez sem lehetetlen.
 
Az állami vállalat 2014-ben hiába pályázott hét kaszinókoncesszióra, egyet sem nyert el, tavaly novemberben pedig még a kisebbségi részesedésétől is megvált a soproni kaszinót üzemeltető cégben. Így a budapesti Tropicanában ma már Vajna üzemelteti a nyerőgépeket, Sopronban pedig immár Garancsi.
 
A sportfogadás lehet a következő falat az oligarchák számára, ezt rebesgetik azok, akik azt is látják, hogy Orbán Viktor kormányfő Garancsival együtt röpködött a foci-Eb mérkőzéseire az OTP különgépén.
 
Az állam jelenleg lemond annak a százmilliárd forintra taksált összegnek az adójáról, amelyet illegális távszerencsejátékra költenek a magyarok. Merthogy költenek, az biztos, de ez a pénz egyelőre szőröstül-bőröstül külföldre vándorol. Élénk a határ menti forgalom is, Romániában például szerencsejáték-automatákkal várják a kocsmákba betérőket.