Lemondásra szólították fel Nyitrai Zsoltot az egri Kubatov-listák miatt

Lemondásra szólították fel Nyitrai Zsoltot az egri Kubatov-listák miatt

„Évek óta sejtjük, most viszont Egerben bizonyossá vált, hogy létezik az úgynevezett Kubatov-lista, amin a Fidesz nyilvántartja a lakosságot”

– kezdte szombati sajtótájékoztatóját Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke.

A politikus emlékeztetett, hogy csütörtökön robbant a hír, miszerint Eger város polgármestere, Mirkóczki Ádám nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amiket az egykori fideszes alpolgármester irodájában találtak. Ezek egy részén a város lakóit listázták, de olyan iratokra is bukkantak, amik az ajánlásgyűjtéshez használt ívek másolatai voltak. Utóbbi bűncselekménynek számít, hiszen az íveket a választások után meghatározott időn belül kötelesek a pártok megsemmisíteni.

Kiakadt az egri polgármester, a Fidesz az egész várost listázta

Újabb bizonyítékok támasztják alá a Kubatov-lista létezését. Mint ismert, tavaly október 13-án az ellenzék közös jelöltje, Mirkóczki Ádám nyerte meg az önkormányzati választást, azóta rengeteg csontváz hullott ki a szekrényből. A város átvilágítása közben azonban nem akármilyen dosszié került az önkormányzat munkatársainak kezébe.

Dudás szerint az ügy súlyosságát tetézi, hogy az iratokat még csak nem is a helyi Fidesz-irodában, hanem a polgármesteri hivatalban találták, eszerint onnan irányíthatták a törvényellenes szavazatmaximalizálási rendszert.

Az iratokon egytől hetes skálán rangsorolták a kormányhoz hű embereket, ami a politikus meglátása szerint azon túl, hogy etikátlan, a Btk.-ba is ütközik. Az egri polgármester meg is tette a feljelentést személyes adattal való visszaélés és a választás rendjébe való beavatkozás miatt.

A Jobbik felszólítja a kormánypártot, hogy határolódjon el a cselekménytől, továbbá az egri közgyűlés kormánypárti képviselőitől és a térség országgyűlési képviselőjétől, Nyitrai Zsolttól elvárják, hogy mondjanak le, vonják le a konzekvenciákat, hiszen jogellenesen jutottak olyan előnyökhöz, ami révén most ellátják a térség képviseletét.

„Ez nem pusztán politikai, de morális válságot is jelent a Fideszen belül”

-jelentette ki a jobbikos képviselő, aki szombat délután levélben fordul a miniszterelnökhöz, amiben arra kéri, hogy az érintett képviselőket hívja vissza tisztségeikből és zárja ki a kormánypárt soraiból.

Dudás gyanúja szerint nem Eger az egyetlen város, ahol ilyen cselekmény folyhatott. Mi több emlékeztetett, hogy jelenleg épp a február 16-i időközi választásra készülő Dunaújvárosban az a Molnár Tibor, aki független polgármesterjelöltként indul, valamiért mégis fideszes ajánlóívekre gyűjti az emberek ajánlását.

Fideszes aláírásgyűjtő íveken gyűjt aláírást Dunaújvárosban a független képviselőjelölt

Ahogyan arról már többször írtunk, a dunaújvárosi időközi választás rég látott fordulatot hozott. A városban az őszi önkormányzati választás csúfos kudarcot hozott a Fidesz számára, amire láthatóan nem sikerült megoldást találniuk a kormánypártoknak. A meggyengült helyi szervezetnek ugyanis nem sikerült hiteles és vállalható, egyben népszerű jelöltet kiállítani, így végül egy kiadós szerencsétlenkedés után Molnár Tibort, Iváncsa polgármesterét indítják, papíron függetlenként, a valóságban fideszes támogatással.