A kormánynak fontosabb a Vajna-féle pénzszivattyú, mint a Lovasíjász értékrendje

Dúró szerint a filmakadémia azon döntése, miszerint a következő Magyar Filmhét dokumentumfilmjei között nem szerepel A lovasíjász szembe megy "az emberek ízlésével és akaratával", holott azt 2016 első félévében többen látták, mint a filmalap által támogatott többi filmet együttvéve.

A Vona Gábor évértékelőjén Pongrátz Gergely-érdemkereszttel kitüntetett Kassai Lajos szavait idézve, fölelevenítette:

a film egy olyan, évtizedek óta jelentkező igényt elégít ki, ami arra vonatkozik, hogyha az ember kijön a moziból, azt érezze, jó magyarnak lenni.

A parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke kiemelte: nem anyagi kérdés áll A lovasíjász mellőzése mögött, hiszen a készítők felajánlották, hogy a rendezvény idejére engedélyezik az ingyenes vetítést.

Világosan látszik, ki és mi a fontosabb a kormánynak

Dúró Dóra azt is kiemelte: a Jobbik többszöri próbálkozása ellenére a mai napig sem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap milyen szerződést kötött Vajna Tímea cégével a Pappa Pia című film szereplőválogatására (a filmben egyébként maga Vajna Tímea is szerepel).

Az ellenzéki politikus kifejtette: míg korábban a Veszettek (a Magyar Gárda kriminalizálását erősíteni hivatott propagandafércmű - a szerk.) kapcsán nem jelentett akadályt a pontos költségvetésre és a gyártásra vonatkozó adatok kikérése, ez most nem várt akadályokba ütközött, ezért a Jobbik egyenesen a miniszterelnökhöz fordult az ügyben.

A párt azt is kifogásolja, hogy Andy Vajna két offshore cégen keresztül a példátlan mennyiségű, több mint egymilliárd forint közpénzből támogatott film forgalmazásában is érintett.