Jobbik: A magyar emberek fizetik meg az Orbán család gazdagodását

Szilágyi György szerint 13 milliárd forinttal károsították meg az államot.

Az Elios-projektjei bár a 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg, de a számlák beadási határideje csak most jár le. Azonban az Orbán-kormány végül eltekint ettől. Ez tehát azt jelenti, hogy a 13 milliárd forintot, amit az Uniótól reméltek ezekhez a beruházásokhoz, magyar költségvetési forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből kell fedezni.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Szilágyi György szerint

„Bebizonyosodott, hogy az Európai Unió és az OLAF kifogásai valószínűleg igazak voltak, hiszen a magyar kormány nem adta le az EU felé azt a számlát, amely az Elios-ügyhöz voltak köthetőek.”

A képviselő hangsúlyozta, hogy a kormány a nyilvánvaló törvénytelenségeket próbálta eltitkolni, amely folyamatban az ügyészség is tevőlegesen részt vett, mivelhogy évek óta szabotálják a nyomozást. A képviselő hozzátette, hogy az Elios-üggyel kapcsolatos nyomozás megtagadás és beszüntetés csak az Orbán család meggazdagodását szolgálta.

„A kormányzat alárendelte az EU támogatások milliárdjait, a városok jó közvilágításához való érdekét, az ügyészég bűnüldözési érdekét és végső soron az ország becsületét, egyetlen célnak: Az Orbán család meggazdagodásának.”

Polt Pétert már az Európai Parlament várja

Polt Péter legfőbb ügyésznek az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága előtt kell beszámolnia az OLAF által is vizsgált Elios-ügyről – értesült a hvg.hu. A lap értesülései szerint március 4-én kellene megjelennie Polt Péternek Brüsszelben.

A Legfőbb Ügyészség azt állítja, hogy Polt Péter – egyelőre - nem kapott semmilyen meghívást az Európai Parlament költségvetési bizottságától.

Az uniós bizottságok a munkájuk részeként meghívhatnak bárkit, aki az általuk éppen vizsgált korrupciós ügyekben ügyészségi jogkörrel bír. Ugyanakkor a megjelenés korántsem kötelező, igaz ez esetben a hallgatás akár beismeréssel egyenértékű is lehet.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)