Nemzetközi elemzőintézet: a néppárti Jobbik a Fidesz egyetlen kihívója

A Fidesz már egy nyíltan szélsőséges politikai formáció.

Uzsorások és behajtók őrangyali szerepben

A PS úgy véli, Orbán Viktorék tavalyi manővereiből világosan kiolvasható, milyen témák dominálják majd a 2018-as kampányt: a kormány kommunikációja minden szinten védelmet ígér a magyaroknak, érkezzen a fenyegetés Brüsszelből, Soros Györgytől, a bevándorlóktól vagy hazai ellenségtől.

A tanulmány rávilágít, hogy ezzel a stratégiával a Fidesz a gyorsan változó világhoz csak nehezen alkalmazkodni képes (vagy arra teljességgel képtelen) tömegek legalapvetőbb egzisztenciális félelmeire épít, és a társadalom kollektív tudatalattiját manipulálja azzal,

hogy a veszélyek valós mértékét sokszorosára nagyítja és testközelbe hozza saját propagandájával.

A Fidesz úgy tesz, mintha elfelejtették volna a 2300 befogadottjukat

Amióta kiderült, hogy Orbán Viktorék fű alatt, a magyar választók milliárdos félrevezetése mellett befogadtak 2300 bevándorlót, szállást, pénzt, paripát fegyvert biztosítva a sokszor kifejezetten problémás viselkedésű vagy kétes előéletű oltalmazottaknak, a Fidesz kézzel-lábbal igyekszik elterelni a figyelmet a témáról. Bármi áron.

E szerint a Fidesz sikeresen hitette el az emberekkel, hogy mindössze két választásuk van: vagy ők maradnak hatalmon, vagy jönnek a bevándorlók.

A PS figyelmeztet: az emberek bár tisztában vannak vele, hogy ennek a látszólagos "védelemnek" ára van, hajlandóak lenyelni, hogy cserébe romokban hever az oktatás, az egészségügy, soha nem látott mértékben burjánzik a korrupció és egyre jobban kiéleződnek a társadalmi feszültségek.

Az elemzés szerint az emberek azért nézik el ezeket a jelenségeket, mert

úgy érzik, hogy a kormány végre megadja nekik, amire vágynak - ez különösen a Fidesz törzsszavazóira igaz, akiket nem a konkrét kormányzati teljesítmény, hanem sokkal inkább a retorika érdekel.

Az olyan konkrét gazdasági bajok, mint a kivándorlás vagy a munkaerőhiány az elemzők szerint azért nem játszanak bele negatívan a kormány megítélésébe, mert azokat leszámítva, akik közvetlenül elszenvedik a hatásait, a széles tömegek előtt rejtve maradnak az ezekből fakadó hátrányok.

Sőt, vannak, akik számára rövidtávon még előnyökkel is jár a probléma: a munkaerőhiány miatt például nem rúgják ki olyan könnyen őket, sőt, akár az oly régóta áhított béremelést is megkapják.

Németh Szilárd buktathatja meg Orbánt

A vesztésre álló, visszavonuló seregek a háború utolsó szakaszában az elhagyott területek kifosztásán kívül még számos aljasságra is képesek. Hónuk alatt a rablott holmival, a köz vagyonával felrobbangatják a hidakat, középületeket megpróbálnak a menekülés során lázadást szítani a hátuk mögött.

A kulcspozíciók narancs árnyalatúak maradnak

A kutatók szerint a Fidesz "kiszámíthatatlan végkimenetelű élet-halál harcként" kezeli az áprilisi választást, és hívei előtt azt a látszatot próbálta kelteni 2017-ben, minta választási vereségükkel minden intézkedésük nyomtalanul eltűnne majd.

Pedig, ha csak arra gondolunk, mennyi kétharmados törvényt szabott át a kormány Orbán Viktorék kénye-kedve szerint, és hány, csak kétharmaddal kirobbantható  Fidesz-funkcionáriust betonoztak be kulcspozíciókba (akiknek ráadásul még az utódait is csak ilyen arányú többséggel lehet majd beiktatni), akkor látjuk, hogy a kormányváltó erőnek a győzelem után sem lesz könnyű dolga, ha a narancsos struktúra lebontásáról lesz szó.

Az elemzők úgy vélik, ha áprilisban győz a kormánypárt, akkor reális veszély, hogy tovább folytatódik a központosítás, tovább nő az állami szerepvállalás a gazdasági életben, a médiában és az önkormányzatokban, a demokratikus intézmények pedig tovább veszítenek majd súlyukból.

Parlamenti kísérletek: a rendkívüli ülésben már nem, a bizottságban még lehet reménykedni

Ma nyilvánvalóvá vált, amit eddig is tudtunk, a keddi rendkívüli parlamenti ülésen a kormánypártok részéről egyedül Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője vesz csak részt, és ő is csak addig, ameddig elmondja a napirend előtti felszólalását. Utána hazamegy.

A néppárti Jobbik az egyetlen kihívó

A baloldali pártokról szólva a PS kiemeli:

az MSZP és a kisebb-nagyobb formációk csak azzal voltak elfoglalva 2017-ben, hogy kihívó szerepbe pozicionálják magukat a baloldalon, de egyetlen karizmatikus vezetőt sem voltak képesek felmutatni.

Ám a PS úgy látja, hogy a belső harcokkal terhelt baloldal csődjével szemben, a Jobbik képes volt kihívást intézni a Fidesz által kiépített centrális erőtér koncepciója ellen.

Az elemzők szerint sikeres folyamat volt Vonáék néppártosodása, ami bemozdította a pártot a politikai középre, ahol eddig a Fidesz foglalt el pozíciót.

A PS megállapítása szerint a Fidesz Jobbik iránt tanúsított, egyre fokozódó ellenségessége, a pártmédia össztüze és a Vona Gábor ellen irányuló karaktergyilkossági kísérlet jól jelzik, hogy a kormánypárt nem veszi félvállról a fenyegetést (az MSZP-re például fele ennyi energiát sem pazarol).

A 2017-es év legnagyobb Jobbik-ellenes támadásának a PS egyértelműen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) gigabírságát nevezte, ami a kutatók szerint "a demokrácia minősége szempontjából mélypontot" jelentett.

A tanulmány alapján annyiban kedvezett a pártnak, hogy áldozatszerepbe juttatta őket, valamint az ellenzék vezető erejeként és a kormány egyetlen kihívójaként jelenhettek meg a közvélemény előtt.

Ráadásul a demokráciáért az egyes baloldali pártokkal közösen tartott tüntetés is a Jobbik malmára hajtotta a vizet, és felgyorsította a balos szavazók átáramlását a párthoz, áll az elemzésben.

Az írás azt is hangsúlyozza, hogy a Jobbik néppártosodása nem csupán retorikai fogás, amit az elemzők többek között a béruniós európai polgári kezdeményezés elindításával indokolnak:

szerintük ez mutatja, hogy a párt elfogadóbb a baloldali szavazókkal szemben, mert a bérunió egyszerre jelez szociális tudatosságot, a Fideszénél pozitívabb viszonyulást az Európai Unióhoz.

Arcon köpné magát a 2002-es Orbán Viktor

A régi mondás szerint azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok kiosztott papírzászló lengett a Kossuth téren, sok kokárda felejtődött otthon, sok kispolgár kiáltott nagyokat, és végül sok minden történt azzal a médiával is, amit a csalódott, de a megújuló bizalomban mégis hívő Orbán Viktor olyan szépen elképzelt úgymond igazságosnak.De ma már látjuk azt, amit Orbán Viktor talán magáról sem sejtett még 1989-ben: hogy amit lebontani akar, azt végül tégláról téglára ő maga fogja visszaépíteni.A 2002-es exminiszterelnök az augusztus 30-i tüntetésen azt mondta,

Tektonikus mozgások

A Jobbik-Fidesz helycserével kapcsolatban a PS leszögezi:

Orbánék már a látszatát is kezdik feladni annak, hogy a Fidesz a politikai centrumban foglal helyet.

Az elemzés kiemeli, hogy míg a Jobbik arra számított, hogy küzdenie kell majd a Fidesszel a centrumért, erre végül nem került sor, mert a kormánypárt meg sem próbálta védeni azt.

Ennek oka a közvélemény jobbratolódása, illetve az, hogy a Fidesz értelmiségi holdudvarának összetétele is megváltozott, illetve a szélsőséges figurák kaptak benne fő hangsúlyt.

Orbánék így nem voltak annyira ráutalva a politikai közép megtartására, mint egy klasszikus centrumpárt - aminek a választói preferenciákon kívül olyan "apróságokkal" is törődnie kellene, mint nemzetközi megítélés -, sőt,

a manőverezéseikből az látszik, hogy egyenesen Vonáék jobbszárnyára pályáznak, és a "csalódott radikálisokat" akarják bevonzani, elengedve saját mérsékelt értelmiségüket, melynek nagy része már át is pártolt a Jobbikhoz.

A folyamat egyik nem várt eredménye a PS szerint az lett, hogy a választók már nehezen tudják megmondani, melyik is a radikális párt a két formáció közül.

Itt a Fidesz döbbenetes programja, egy részlet az Orbán-tervből

Minden bizonnyal a miniszterelnök személyes utasítására a megmaradt szakértői csapat - élükön Habony Árpád ibizai bulibáróval - megfogalmazta a Fidesz 2018-as programját. Persze amit többen tudnak, az nem maradhat titok, ezért sem meglepő, hogy többen kikotyogták a legfőbb programpontokat. Így tett Tállai András NAV-elnök, adóügyekért felelős államtitkár is.