"Orbán Viktor a múlt, mi vagyunk a jövő” - így zajlott a tüntetés a Fidesz székháza előtt

A Jobbik az épülő diktatúra ellen, a magyar demokrácia védelme érdekébe szervezett tüntetést a Fidesz székháza elé.

Mint ismert, a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék 4 hónappal a választások előtt 660 millió forint befizetésére kötelezte a Jobbikot, ellehetetlenítve ezzel a legnagyobb ellenzéki párt 2018-as választásokon történő elindulását.

Azóta kiderült, hogy az ÁSZ nem vette figyelembe a Jobbik dokumentumait, illetve az is, hogy nem sikerült megindokolnia azt sem, hogy mi alapján kalkulálta ki ezt a példátlan büntetést - így nem véletlenül merült fel, hogy politikai támadást hajtott végre az ÁSZ.

Kövesse velünk az eseményeket.

 

 

fotó: Béli Balázs / Alfahír
fotó: Béli Balázs / Alfahír
8

"Ez egy halálos ítélet. Amire az van ír, hogy Jobbik. De valójában ez a magyar demokrácia halálos ítélete." 

 

- jelentette ki Vona Gábor az ÁSZ-vizsgálat kapcsán.  

 

Annyi minden van, ami ellen küzdeni kell. Vona Gábor szerint a korrupciót, az elvándorlást kell megszüntetni, a fiatalok lakhatását megoldani, illetve az egészségügyi és szociális rendszert kell rendbe tenni. 

Miért nem az értelmiségiek folyamatos megalázása ellen küzd? Miért nem a betöltetlen háziorvosi praxisok ellen, a termőföldek lenyúlása, az állatkínzók ellen küzd? Miért nem a civil szervek ellehetetlenülése ellen? Miért nem a megalázó bérek ellen küzd?"

"Mert őt nem érdekli más, csak a hatalom és a foci. Hát ezért."

Diktatúra épül

"Azt hittük, hogy újra nem történhet meg, azt hittük, hogy itt nem lehet újra diktatúra. Most kaptunk egy kóstolót, egy ízelítőt. Erre a kóstolóra pedig azt mondjuk, hogy fúj. Én szabad országban akarok élni, ebben az országban a szabadságért tömegek haltak meg. Nekünk ez szent dolog."

 

Vona emlékeztetett rá, hogy idén volt a kiegyezés 150. évfordulója. Szerinte szimbolikus, hogy erről a kormánynak nem volt egy szava sem. A NER szótárában ez a szó nem szerepel. Pedig akkor bebizonyítottuk, hogy összefogva ez a nép tud egy sikeres országot építeni. Erre idén a kormány nem emlékezett.

"Érzem, hogy fordulópont ez a nap, mert itt vagyunk, sokféle ember, sokféle világképpel. Tud-e valaki mondani még egy színpadot, ahol Puzsér Róbert mindenkit elküldhet a fenébe?"

- tette fel a kérdést. Azt is leszögezte: "Nem félünk. Aki fél itt, az Orbán Viktor!" 

Nyikos László, az Állami Számvevőszék volt elnöke szerint a hivatal mára elvesztette hitelét. Miközben gazdája a parlament lenne: neki jelent, feladata segíteni a nemzetet, hogy bölcsen költse a pénzét. Domokos László vezetése alatt azonban a szervezet elvesztette nemzetközi reputációját. 

 

Azért kapott 12 éves mandátumot, hogy az ÁSZ függetlenségét óvja, és szakmai minőségét emelje, de az ÁSZ olyan évet vizsgál a Jobbik esetében, ami nem telt el, ezért nem lehet róla pénzügyi beszámoló, ezzel negligálta a saját szabályait. "A politika mezejére lépett" - mondta Nyikos.

 

Szerinte Domokos László nem látja a fáktól az erdőt, nem vizsgáltatja a közszféra vagyonának változását, nem teszi szóvá azt a lehetetlen helyzetet, hogy az állam nem tudja mennyi a vagyona, nem tudhatja az adófizető, hogy az állam vagyona mennyire gyarapodott, vagy fogyott. Nem törődik azzal sem, hogy 700 költségvetési szerv számításai stimmelnek-e. Mindezt évi 9 milliárd forintért - tette hozzá.

 

Az ÁSZ vezetője a szervezet szóvivője mögé bújik, nem mondja el, hogyan állapította meg a Jobbik büntetését. Nyikos szerint közgazdasági halandzsa, ami a megállapítás mögött áll. 

"Miért ennyi a büntetés Domokos úr? Csak  - jön a válasz."

Mert megteheti hogy ezt mondja. Nyikos Lálszló kiemelte: Domokos Lászlónak le kellene mondani, méltatlanná vált a pozícióra.

Ki ellenőrzi az ellenőrt?

- tette fel a költői kérdést Nyikos, aki szerint az Országgyűlésnek új elnököt kell választania az Állami Számvevőszék élére.