1

"Orbán Viktor a múlt, mi vagyunk a jövő” - így zajlott a tüntetés a Fidesz székháza előtt

A Jobbik az épülő diktatúra ellen, a magyar demokrácia védelme érdekébe szervezett tüntetést a Fidesz székháza elé.

Mint ismert, a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék 4 hónappal a választások előtt 660 millió forint befizetésére kötelezte a Jobbikot, ellehetetlenítve ezzel a legnagyobb ellenzéki párt 2018-as választásokon történő elindulását.

Azóta kiderült, hogy az ÁSZ nem vette figyelembe a Jobbik dokumentumait, illetve az is, hogy nem sikerült megindokolnia azt sem, hogy mi alapján kalkulálta ki ezt a példátlan büntetést - így nem véletlenül merült fel, hogy politikai támadást hajtott végre az ÁSZ.

Kövesse velünk az eseményeket.

 

 

fotó: Béli Balázs / Alfahír
fotó: Béli Balázs / Alfahír
8

Helyszíni tudósítónk jelenti: folyamatosan növekszik a tömeg, egyre többen érkeznek.

Még az eső is elállt.

A legsötétebb Rákosi-rendszert idéző módon, az ÁSZ fellebbezés nélkül kiszabott 660 milló forintot, amelynek egyetlen célja, hogy a Jobbikot ellehetetlenítse. De ez a demokrácia felszámolása – magyarázta Kovács Tamás, olimpiai bronzérmes vívó, országgyűlési képviselőjelölt.


"Visszatért a Rákosi-rendszer szemlélete, aki nincs velünk, az ellenünk van. A kormány nem a népet szolgálja, hanem uralkodik felette. Liberálisból illiberális, demokratából diktátor, így lett zsarnok Orbán Viktor" – fogalmazott.


Jövő tavasszal választások lesznek. De most még az ország egyik fele hisz a rezsicsökkentésben, a nemzeti konzultációban, a másik a korrupció miatt börtönben látná a jelenlegi vezetést.


"Így néz ki egy politikailag szétszakított nemzet" – mutatott rá.


Kovács Tamás szerint inkább támogatni kellene a béruniót, így megállítható lenne az elvándorlás. Leszögezte: morális megújulásra, nem haveri alapokon működő országra van szükség.

A politikus helyszínitudósítónknak azt mondta: azért vannak itt, mert hisznek a demokráciában. „A rohadt életbe, mentsük meg a demokráciánkat” - jelentette ki. Ezért állnak most a Jobbik oldalán, plusz "nincs olyan egy demokráciában, hogy mondvacsinált okokra hivatkozva betiltanak egy parlamenti pártot".

Nyikos László, az Állami Számvevőszék volt elnöke szerint a hivatal mára elvesztette hitelét. Miközben gazdája a parlament lenne: neki jelent, feladata segíteni a nemzetet, hogy bölcsen költse a pénzét. Domokos László vezetése alatt azonban a szervezet elvesztette nemzetközi reputációját. 

 

Azért kapott 12 éves mandátumot, hogy az ÁSZ függetlenségét óvja, és szakmai minőségét emelje, de az ÁSZ olyan évet vizsgál a Jobbik esetében, ami nem telt el, ezért nem lehet róla pénzügyi beszámoló, ezzel negligálta a saját szabályait. "A politika mezejére lépett" - mondta Nyikos.

 

Szerinte Domokos László nem látja a fáktól az erdőt, nem vizsgáltatja a közszféra vagyonának változását, nem teszi szóvá azt a lehetetlen helyzetet, hogy az állam nem tudja mennyi a vagyona, nem tudhatja az adófizető, hogy az állam vagyona mennyire gyarapodott, vagy fogyott. Nem törődik azzal sem, hogy 700 költségvetési szerv számításai stimmelnek-e. Mindezt évi 9 milliárd forintért - tette hozzá.

 

Az ÁSZ vezetője a szervezet szóvivője mögé bújik, nem mondja el, hogyan állapította meg a Jobbik büntetését. Nyikos szerint közgazdasági halandzsa, ami a megállapítás mögött áll. 

"Miért ennyi a büntetés Domokos úr? Csak  - jön a válasz."

Mert megteheti hogy ezt mondja. Nyikos Lálszló kiemelte: Domokos Lászlónak le kellene mondani, méltatlanná vált a pozícióra.

Ki ellenőrzi az ellenőrt?

- tette fel a költői kérdést Nyikos, aki szerint az Országgyűlésnek új elnököt kell választania az Állami Számvevőszék élére.

Szürreális ez a koalíció – jelentette ki a publicista, utalva a Fidesz-székház előtti tüntetés résztvevőinek sokszínűségére. Puzsér szerint a magyar belpolitika is szürreális. Többek között az, hogy a magyar választók 44 százaléka megkoronázná Orbán Viktort. Mint ahogy az is, hogy az MSZP-vezetők fele már a Fidesz zsebében van. Az is, hogy a kormány legfontosabb kommunikációs csatornája a Blikk, a Bors és a Ripost.

 

Nem szürreális, hogy épülnek a stadionok és romlanak a kórházak, hogy gyorsabban gazdagodik Mészáros Lőrinc, mint Zuckerberg? Orbán Viktort azért nem lehet legyőzni, mert nem finnyás – fogalmazott Puzsér. Hozzátette: a magyar társadalom nem tud összefogni.

 

Pedig szerinte bizonyos helyzetekben össze kell fogni, és ha ez valódi társadalmi élménnyé válik, akkor Orbán Viktor és rendszere megbukik majd. Mert ez a világtörvény. A polgári demokrácia üti azt a rendszert, aminek a lelke a korrupció.

Az állami szerveken keresztül próbálják megsemmisíteni a civil szervezeteket, amelyek a túlhatalommal szemben fel akarnak lépni - mondta Ravasz László címzetes táblabíró. 

 

Ravasz szerint a bíróságok már nem tudják betölteni a jogállami funkcióikat, nem tudnak védeni a kormányzati túlhatalom ellen, és Handó Tünde vazallusainak tekinthető bírói vezetők nem hajlandók biztosítani a függetlenséget.

 

Szerinte fennáll a veszélye, hogy ha a 2018-as választáson veszít a jelenleg regnáló hatalom, akkor a politikai befolyás alatt álló bíróságokkal meg fogják semmisíteni a választási eredményeket.

 

Aki pedig nem akar ebben részt venni, azok ellen megindulnak a fegyelmi eljárások, akár a bírók családtagjain is bosszút állhatnak. Ravasz szerint ez a folyamat már kezdetét vette Handó Tünde vezetése alatt.

Aki itt van, az bebizonyította, hogy nem fél – jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

 

Szerinte a közös pont a tömegben a szabadság szeretete, a szabadság féltése.

 

„A szabadságunkat nem adjuk, ez a magyar néplélek egyik vastörvénye”

- jelentette ki. Orbán Viktor sem véletlen, hogy a szabadságharcost játssza – fogalmazott.

 

Vona arról beszélt, hogy Orbán ellopja a belső szabadságunkat, beoson éjszaka a kertjeinkbe: „ha nem engedem, hogy terroristák jöjjenek, akkor cserébe a rabszolgáink lesznek”.

 

A Jobbik elnöke ugyanakkor kijelentette: Orbán Viktornak sem leszünk a rabszolgái.

 

Vegyük észre, ahogy fokozatosan veszi el a szabadságunkat: a közpénzt, a népszavazást, a magántulajdont, a civilek függetlenségét, és most pedig a pártokat is fel akarja számolni. A legerősebb ellenzéki erővel kezdi, mert akkor senki nem fog Orbán Viktor útjába állni.

"Ez egy halálos ítélet. Amire az van ír, hogy Jobbik. De valójában ez a magyar demokrácia halálos ítélete." 

 

- jelentette ki Vona Gábor az ÁSZ-vizsgálat kapcsán.  

 

Annyi minden van, ami ellen küzdeni kell. Vona Gábor szerint a korrupciót, az elvándorlást kell megszüntetni, a fiatalok lakhatását megoldani, illetve az egészségügyi és szociális rendszert kell rendbe tenni. 

Miért nem az értelmiségiek folyamatos megalázása ellen küzd? Miért nem a betöltetlen háziorvosi praxisok ellen, a termőföldek lenyúlása, az állatkínzók ellen küzd? Miért nem a civil szervek ellehetetlenülése ellen? Miért nem a megalázó bérek ellen küzd?"

"Mert őt nem érdekli más, csak a hatalom és a foci. Hát ezért."

Diktatúra épül

"Azt hittük, hogy újra nem történhet meg, azt hittük, hogy itt nem lehet újra diktatúra. Most kaptunk egy kóstolót, egy ízelítőt. Erre a kóstolóra pedig azt mondjuk, hogy fúj. Én szabad országban akarok élni, ebben az országban a szabadságért tömegek haltak meg. Nekünk ez szent dolog."

 

Vona emlékeztetett rá, hogy idén volt a kiegyezés 150. évfordulója. Szerinte szimbolikus, hogy erről a kormánynak nem volt egy szava sem. A NER szótárában ez a szó nem szerepel. Pedig akkor bebizonyítottuk, hogy összefogva ez a nép tud egy sikeres országot építeni. Erre idén a kormány nem emlékezett.

"Érzem, hogy fordulópont ez a nap, mert itt vagyunk, sokféle ember, sokféle világképpel. Tud-e valaki mondani még egy színpadot, ahol Puzsér Róbert mindenkit elküldhet a fenébe?"

- tette fel a kérdést. Azt is leszögezte: "Nem félünk. Aki fél itt, az Orbán Viktor!" 

Egy bukás felé tántorgó diktátorra emlékezteti Vona Gábort a miniszterelnök. „Orbán Viktor bukni fog” - szögezte le.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint azért nem tudott eddig a Fidesz és az MSZP ilyen közös tüntetést szervezni, mert nem tudnak kiállni a jó dolgokért, mert a XX. században élnek. „A XX. század arról szólt, hogy ha neked más a véleményed, akkor el kell, hogy tapossalak, de ebből kell kilépnünk” - figyelmeztetett.Vona Gábor szerint ezért kell a tekintetünket a jövő felé fordítani, mert egy XXI. századi ország csak közösen építhető fel, miközben Orbán Viktor a megosztás nagymestere.
 

„Orbán Viktor a múlt, mi vagyunk a jövő”

- jelentette ki Vona Gábor.

Nem kell szeretni egymást, csak elfogadni, hogy közösségként tudjunk egymásra tekinteni, a külső és belső elnyomással szemben - ez a XXI. századi magyarság sorsfeladata - hangsúlyozta a Jobbik elnöke.

Mint mondta, „tettünk most egy lépést egy igazságos, XXI. századi Magyarország felé, amely ne olyan ország legyen, amelyet Orbán Viktor épít, hanem amit a szívünkben, és a szavunkban most megjelent”.

Jakab Péter a tüntetés után a HírTV-nek elmondta: az emberek a demonstráción bebizonyították, hogy ki tudnak jönni a lövészárkokból.

Ha nem azt nézzük, ami elválaszt, ha ez az érzés megmarad, akkor semmi sem menti meg 4 hónap múlva Orbán Viktorékat a bukástól - szögezte le.

Jakab Péter kijelentette, ez a rendezvény nem a pártokról, hanem a magyar emberekről szólt. Ebben a helyzetben pedig félretette mindenki a párthovatartozását.

A Jobbik szóvivője megismételte: arra szólítják fel Orbán Viktort, a legújabb diktátort, vonuljon vissza a Jobbik elleni küzdelméből.