Keresztesy Gergő: elképzelni sem tudom, hogy mi vehet rá egy embert arra, hogy akár vallási, akár faji alapon más embertársainak életét kioltsa

Keresztesy Gergő: elképzelni sem tudom, hogy mi vehet rá egy embert arra, hogy akár vallási, akár faji alapon más embertársainak életét kioltsa

A Jobbik Ifjúsági Tagozata kedd este gyertyagyújtással emlékezett a bécsi terrortámadás áldozataira, az elnökével, Keresztesy Gergővel beszélgettünk arról, hogy a terrorcselekmény miként érinti a fiatalokat, hogyan fajulhat odáig egy személy esetében a radikalizálódás, hogy akár a saját életét is feláldozná. Interjú.

Miért érezték szükségesnek, hogy kiálljanak az áldozatok mellett?

Láthatjuk, hogy Európában most újabb terrortámadási hullám vette kezdetét. Ennek legutóbbi célpontja a szomszédos Ausztriának a fővárosa, Bécs volt, ahol ártatlan civilek vesztették életüket a támadásban. Mind a Jobbik és a Jobbik Ifjúsági Tagozata is minden egyes terrorcselekményt elítél. Fontosnak tartottuk, hogy kiálljunk és a megemlékezés mellett szolidaritásunkról biztosítsuk az osztrák nemzetet.

Szerintem nincs olyan európai nemzet és polgár, aki azt mondaná ,hogy ebből kér. Nem szeretnénk, hogy mi vagy az utánunk felnövő generáció egy állandó félelemben éljen.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Bécs egy olyan város, ami a fiatalok számára elérhető és kedvelt hely. A magyar fiatalokat nézve, az események mennyire érintik őket egy távolabbi terrorcselekménnyel ellentétben?

Azt beláthatjuk, hogy valamelyest fokozottabban érintheti a fiatal társadalmat. A legtöbb ember, amikor hírt kap egy ilyen terrorcselekményről, átfut a gondolataiban, hogy "úristen, ennek akár én is a részese lehettem volna, ha úgy döntök, hogy kiruccanok egy hétvégére Bécsbe". A távolságot is figyelembe véve és azt, hogy a merénylők feltételezhetően albán-osztrák kettős állampolgársággal rendelkeztek, akkor egy opcionális menekülési útvonal lehet számukra a mi hazánk is. Ahogy értesültünk róla még több elkövető szabadlábon van, akik ellen folyik a hajsza.

A bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hat ember állapota súlyos

Az osztrák rendőrség több házkutatást tartott és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában "az (egyik) elkövető környezetében" - hivatkozik az MTI az osztrák belügyminisztérium APA hírügynökséggel közölt információira. A terrormerénylet során megsebesült rendőr állapota súlyos, de stabil - közölte Christoph Mierau, a Bécsi Egészségügyi Szövetség szóvivője.

Majdnem önnel egy korú volt az egyik elkövető, aki nyilván politikai ideológiák mentén is radikalizálódott. Ha egy huszonéves fiatalt ennyire bele lehetett vinni egy olyan terrorcselekménybe, melyben akár a saját életét is eldobná, ez jelentheti azt az európai fiatalokra számára, hogy nincs jövőkép?

Nem gondolnám, hogy nincs jövőkép. Egyszerűen fiatalkorban még könnyebben befolyásolható az adott személynek a világlátása, a nézőpontja. Könnyebben tudják az erre szakosodott szervek radikalizálni magát a személyt és az ő gondolatait. Magamból kiindulva elképzelni sem tudom, hogy mi vehet rá egy embert arra, hogy akár vallási, akár faji alapon más embertársainak életét kioltsa. Ez nem lehet válasz semmire. Egy ilyen cselekmény nemcsak az európai keresztény közösségekre nézve ártalmas, hanem a muzulmán vallást magukénak tudók jelentős részére is.