A Jobbik IT az iskolai bántalmazás és az internetes zaklatás égető problémájára kínálna megoldásokat

A Jobbik IT az iskolai bántalmazás és az internetes zaklatás égető problémájára kínálna megoldásokat

A Jobbik Ifjúsági Tagozat vezetői sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a jelenségre.

Az iskolai bántalmazásra és az internetes zaklatás veszélyeire hívta fel, nem csak a szülők, de a pedagógusok figyelmét is Keresztesy Gergő a Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldalán közzétett szombati sajtótájékoztatón.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok olyan videót lehetett látni arról, hogy az iskolákban osztálytársak bántalmazzák egymást, amire a magyar oktatási rendszer egyáltalán nem felkészült, s képtelen megoldást találni. Úgy látja, az ilyen esetek mögötti emberi tragédiák arra mutatnak rá, hogy 

ez egy olyan égető probléma, amire minél előbb megoldást kell találnunk.

Leszögezte, a Jobbik IT mielőbb segítő kezet kíván nyújtani azon fiataloknak, akiket bántalmaznak az iskolában. Ennek érdekében javaslatokat fogalmaztak meg:

Bevezetnék a pedagógusképzésben azon szemléletmód átadását, hogy a pedagógusoknak segítőkészeknek kell lenniük a diákok életében. 

Így ha észreveszik, hogy egy diákot bántalmaznak, megváltozott a viselkedése, akkor minél hamarabb tudjon segíteni abban, milyen szakemberhez forduljon az érintett.

Ugyanakkor nem minden iskolában áll rendelkezésre megfelelő segítség, mivel hazánkban jelenleg hatalmas a pszichológushiány - mutatott rá.

Minden iskolában legyen megfelelő pszichológus, hogy segíthessen a diákoknak.

Viszont nem csak pszichológusokra van szükség, hanem

megfelelő szociális hálót is szükséges biztosítani, szociális munkások bevonásával.

Hatalmas problémának és hiányosságnak nevezte azt is, hogy

jelenleg a diákoknak szülői engedély kell ahhoz, hogy iskolapszichológushoz fordulhassanak, ezért javasolják ennek a szabálynak az eltörlését.

Keresztesy Gergő, a Jobbik IT elnöke az internetes bántalmazás problémakörére terelte át a szót, kifejtve, hogy a digitális átállás során ez a fajta bullying, bántalmazás felerősödött, bár szerinte nagyon sok diáknak mentsvárat is jelentett, hogy menekülni tudjon ez elől.

Kiemelte, a 10-18 év közti gyerekek 88 százaléka rendelkezik valamilyen profillal a közösségi média felületein. Az UNICEF 2020-ban készített online felmérése pedig azt az eredményt hozta, hogy

az internetes felhasználói fiókkal rendelkező fiatalok 60 százalékát érte már valamilyen zaklatás vagy bántalmazás.

Hangsúlyozta továbbá a fiatalok és a szülők felelősségét abban, hogy a gyerekek biztonságos körülmények között használják az internet felületeit. Úgy véli, szem előtt kell tartani, hogy az internet a bántalmazó számára anonimitást biztosít, így személye rejtve tud maradni. 

Ami egyszer felkerül az internetre, az sajnos véglegesen, teljesen soha nem törölhető onnan

- nyomatékosította a Jobbik IT vezetője, aki szerint nem szabad megengedni, hogy a fiatalok idegenekkel személyes adatokat, kompromittáló képeket osszanak meg. Ezáltal válhatnak a későbbiekben zaklatás vagy zsarolás áldozatává. 

Keresztesy arról is szólt, hogy nemrég a sajtót körbejárta egy népszerűnek tartott youtuber pedofilbotránya, melyben a rendőrség is már nyomozásba kezdett. Emlékeztetett:

Iskolapéldája volt az iskolai bántalmazásnak ez a folyamat, ahol egy 11 éves kislány rajongói szeretetét kihasználva, ezt meglovagolva késztették olyan cselekményekre, amelyre nem biztos, hogy más, normál esetben hajlandó lett volna.

Hozzátette, ezt a lányt megalázták, és valószínűleg hosszú évekre súlyos lelki problémákat okoztak számára.

Lecsapott a rendőrség a magyar youtuberre, aki a gyanú szerint kamera előtt levetkőztetett egy kislányt

Az elmúlt napokban elég nagy vihart kavart a többnyire tizenévesek által követett hazai Youtuber-szférában, hogy az egyik 18 éves videós állítólag levetkőztette egyik rajongóját, egy 11 éves lányt a kamera előtt, a felvételt pedig rögíztette és megosztotta másokkal is. A youtuber srác kritikusai szerint egy szerveren más, kiskorúakról készült intim felvételeket is tárolt.

Végül arra kérte a tisztességes, nagy számú követővel bíró youtubereket, segítsenek abban, hogy a gyerekeket ösztönözni tudjuk a tudatos és biztonságos internethasználatra.