Népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagság megerősítéséről a Jobbik

Népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagság megerősítéséről a Jobbik

Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke ma reggel a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, 

ha a kormány ki akarná vezetni az országot az EU-ból, akkor azt egy törvényjavaslattal megtehetné, amit a kétharmados parlamenti többség megszavazna. De mivel annak idején népszavazással csatlakoztunk az EU-hoz, ha bárki fejében megfordulna a kilépés, csak és kizárólag népszavazás útján lehetne megtenni.

A jobbikos EP képviselő elmondta, egy hétig dolgoztak a kérdésen a jogászaik, mivel az Alaptörvény tiltja a nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségről népszavazást, és magát az Alaptörvényt sem lehet referendummal módosítani.

Ez alapján fogalmazta meg a Jobbik a következő kérdést amit aztán még ma be is nyújtanak a Nemzeti Választási Irodának.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, ami Magyarország Európai Unióból kilépését eredményezheti?”

Ha sikeres lesz a kezdeményezésünk, akkor a népszavazás alapvetően tiltaná meg az Országgyűlésnek azt, hogy támogasson egy olyan kormányzati indítványt, amely alapján végeredményeképpen Magyarország EU-tagsága megszűnne

- mondta Gyöngyösi Márton.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/X4OABwH8mYE.jpg?itok=COPoaK_p","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=X4OABwH8mYE&ab_channel=JobbikMagyarorsz%C3%A1g%C3%A9rtMozgalom","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő vasárnap jelentette be, hogy népszavazással erősítené meg az ország uniós tagságát. Ő ezt a kérdést tenné fel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”