Országos aláírásgyűjtési akcióba kezd a Jobbik a posták megmentéséért

Országos aláírásgyűjtési akcióba kezd a Jobbik a posták megmentéséért

A Jobbik szerint drasztikus az az átszervezést, amit a kormány csak költségvetési szempontból néz, és amely komplett térségek életét fogja nagyban megnehezíteni.

Online és papíron is aláírásgyűjtést indít a Jobbik annak érdekében, hogy megakadályozza az országos szintű postafiók bezárást, és hogy elérje az eddig bezártak újranyitását - derül ki a párt ma reggeli közleményéből.

"Az összegyűlt szignók - amelyeket el fogunk juttatni a posta vezetőinek és a kormánynak is - fogják igazolni, hogy a magyar emberek többsége a bezárások ellen van"

- írták. 

A Jobbik drasztikusnak nevezte azt az átszervezést, amit a kormány csak költségvetési szempontból néz, és amely komplett térségek életét fogja nagyban megnehezíteni. Ha pedig tényleg a törvényileg előírt 1600 hivatalra akarják redukálni a posták számát, akkor akár 1000 hivatal és több ezer munkahely szűnhet meg - figyelmeztetnek.

"Van megoldás, csak akarni kell! Mentsük meg a postákat! Tegyünk a bezárások ellen!"

- vezették fel a petíciójukat (amit IDE KATTINTVA lehet elérni).

"Ne a postán spóroljanak, hanem Orbán f...szszopóinak pénzén!"

Címlap "Ne a postán spóroljanak, hanem Orbán f...szszopóinak pénzén!" A postabezárásokról kérdezte az utca emberét az N1TV. Emlékeztetőül: „A postát csak így tudjuk életben tartani!" Orbán Viktor - meglehetősen ellentmondásos - véleménye szerint a bezárás lehet a postahivatalok életben tartásának a módja, hogy így enyhítsék a magas rezsiköltségek okozta többletköltségeket.

Ahogy arról beszámoltunk, október 28-án a Magyar Posta még azzal magyarázta a 210 településen bezárandó 366 postahivatalt, hogy az csak ideiglenes hatályú lesz, és úgyis csak a brüsszeli szankciók miatt van erre szükség. Azonban az Orbán-kormány államtitkára, Fónagy János már egy nappal korábban (október 27-én) már arról írt, így is túl sok postahely működik az országban. November 2-án már Orbán Viktor miniszterelnök is Posta szükségszerű átalakításáról beszélt, ugyanis meglátása szerint az állami vállalat életveszélyben van, és nem lát más megoldást, mint a szolgáltatás- és létszámleépítést. 

Jellemző, hogy a postahelyek bezárása kiakasztotta a polgármestereket. Beszéltünk olyan fideszes településvezetővel, aki a Facebookról értesült a szolgáltatás leállításáról, ugyanis őt sem keresték meg sem a Magyar Posta, sem pedig a kormányzat részéről. 

"Ha egy kispostát bezárnak az adott város perifériáján, annak vezetőjét nem tudják megint vezető beosztásba tenni, tehát vélhetően más munkakörbe irányítják. Ennek az egyeztetése zajlik most ezekben a napokban. Ebből tehát születhetnek konfliktusok, és születhetnek olyan munkavállalói döntések, hogy az érintett postás dolgozó megválik a kötelékből"

- figyelmeztetett az Alfahírnek nyilatkozó Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

Emlékezetes, Dudás Róbert már tavaly nyáron figyelmeztetett, a Magyar Posta tömeges bezárásokra készül, akkor a cég rémhírterjesztésnek nevezte a jobbikos politikus állítását - de ami késett, az nem múlt. 

A jobbikos politikus az Alfahírnek tegnap arról beszélt, hogy a pártjának

alapvetően két javaslata van, ami azonnal orvosolná a helyzetet. 

"Az egyik egy gyakorlati lépés, a másik pedig egy törvényi védelem. A Szerencsejáték Zrt. a tavalyi évben 701 milliárd forint nettó árbevételt ért el és az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is számos céget támogatott komolyabbnál komolyabb összegekkel. Egy, a gazdaság szempontjából felívelő időszakban sem a kormányközeli cégeket kell támogatni, de amikor visszaesést mutat a gazdaság, akkor ez egész egyszerűen bűn. Sokkal inkább a postát kellene támogatni, akivel egyébként komoly árukapcsolásban vannak,  a támogatással pedig nem pusztán a postát, hanem a postán keresztül a magyar embereket támogatná az a cég, ami 100 százalékban állami tulajdonú. Azt gondolom, ennek evidensnek kellene lenni"

- fogalmazott Dudás Róbert. 

A másik lépés még egyszerűbbnek tűnik, és tényleg csak a kormányzati akarattól függ. Jelenleg ugyanis a posta 1000 fő állandó lakosú vagy azt meghaladó lélekszám fölött köteles hivatalt nyitvatartani, amennyiben ezt a határt 500-ra csökkentenék és ezt törvénybe iktatnák, akkor megmenthető lenne a vidéki posták sokasága. Pontosan azok a hivatalok, amelyekre most nagy valószínűség szerint a bezárás fog várni - hangsúlyozta a politikus.