A Reuters/Ipsos felmérése szerint csökkent Joe Biden támogatottsága

A Reuters/Ipsos felmérése szerint csökkent Joe Biden támogatottsága

Csökkent Joe Biden amerikai elnök támogatottsága, elsősorban a demokraták körében, miközben kormányzata a kongresszussal csatározik a kampányígéretek teljesítése érdekében, és egyre több amerikai aggódik az egyenlőtlen gazdasági fellendülés miatt - derül ki Reuters/Ipsos közvélemény-kutató szerdán ismertetett felméréséből.

A június 11. és 17. között készített felmérés szerint a felnőttkorú lakosság 55 százaléka elégedett az elnök hivatali munkájával, és 65 százalékuknak tetszik az, ahogyan a koronavírus-járványra reagál.

Mindazonáltal egyre több amerikai nincs megelégedve Biden vezetésével a gazdaság, a fegyveres erőszak és az adózás tekintetében. Az elégedetlenkedők a legnagyobb arányban Biden demokrata pártjából kerülnek ki, közülük is különösen azok, akik 40 év alattiak, nem fehérek vagy nem rendelkeznek főiskolai végzettséggel.

A legfőbb aggály immár a gazdaság helyzete. A megkérdezettek közel negyede az egészségügyi ellátás és a koronavírus-járvány helyett a gazdaság helyzetét nevezte a legfőbb problémának.

A közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége aggódik a növekvő megélhetési költségek miatt, és a közvélemény csaknem egyenlő arányban megosztott azt illetően, hogy a kormánynak mennyit kellene tennie azért, hogy a dolgok jobbra forduljanak.

A válaszadók 48 százaléka válaszolta azt, hogy helyesli Biden gazdaságkezelését. Ez négy százalékkal kevesebb, mint ahányan egy áprilisban végzett, hasonló felmérésben támogatták a demokrata párti elnök válságkezelését. A bideni gazdaságpolitikát ellenzők aránya négy százalékkal, 43 százalékra nőtt.

A megkérdezettek mindössze 35 százaléka gondolja azt, hogy az amerikai gazdaság jó irányba tart, miközben 44 százalékuk azt mondta, "nagyon aggódik" amiatt, hogy az árak továbbra is növekedni fognak.

A demokraták 78 százaléka helyesli Biden tervét (hét százalékpontos esés április óta) a gazdaság újraindítására, miközben a tervet ellenzők aránya hat százalékkal, 15 százalékra nőtt. A kormányzati adatok azt mutatják, hogy a járvány utáni munkahelyteremtő fellendülés mértéke akadozik, elsősorban az etnikai kisebbségek és azok körében, akiknek nincs felsőfokú végzettségük.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete (BLS) szerint a munkanélküliség aránya májusban 9,1 százalék volt az afroamerikai közösségben, míg 5,1 százalék a fehérek körében. A főiskolai végzettséggel rendelkezők táborában a munkanélküliség aránya 3,2 százalékos, míg a középfokú végzettséggel rendelkezők 6,8 százaléka keresett munkát májusban.

(MTI)