Június elejéig feláll a szerb kormány, csak még nem tudni, kik lesznek benne

Egyelőre azonban azt sem lehet tudni, hogy a választást az előzetes eredmények alapján 48,23 százalékkal megnyerő Szerb Haladó Párt kivel kíván koalícióra lépni.

A szerbiai törvények értelmében a választások végleges eredményeit a voksolás után legfeljebb 96 órán belül közölni kell. Mivel azonban történtek szabálytalanságok, néhány helyen meg kell ismételni a voksolást, amire a munka ünnepe és a szerb ortodox húsvét miatt nem vasárnap, hanem egy héttel később lesz csak mód. Így a végleges eredmények kihirdetése is csúszik.

Ezt követően tíz napon belül kell kiosztani a képviselői mandátumokat a győztes választási listák között, és a végleges eredmények közlése után 30 napon belül meg kell tartani a parlament alakuló ülését.

Attól a naptól kezdve pedig 90 napon belül fel kell állnia a kormánynak. Mivel azonban Aleksandar Vucic már a kampány során is kiemelte, hogy gyors kormányalakításra számít, illetve Szerbiának "nincs ideje" arra, hogy ne legyen parlamentje, ezért várhatóan minden folyamat a legrövidebb időn belül lezajlik.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a választást az előzetes eredmények alapján 48,23 százalékkal megnyerő Szerb Haladó Párt kivel, mely pártokkal kíván koalícióra lépni, Aleksandar Vucic eddig csak a Vajdasági Magyar Szövetséget nevezte meg biztos partnerként. Hozzátette: olyan pártokat és személyeket hív majd meg a kormányba, akik hajlandók harcolni a jobb és sikeresebb Szerbiáért.