Kádár János likes this: 30 éve pont ilyen számot írtak volna '19-ről, mint Orbánék '56-ról

Képzelt riport egy szocialista popfesztiválról.

 
Népszabadság 198x, március 21. ünnepi szám
 
Erdős Péter és Aczél György elvtársak a Forradalmi Ifjúsági Napokat megnyitó sajtótájékoztatón mutatták be az ismert magyar táncdal és popcsillagok részvételével felvett emlékdalt, amely a Tanácsköztársaság hősei előtt tiszteleg. A Magyar Népköztársaság kormányának megrendelésére született alkotás szövegét Váci Mihály, Kossuth-, és József Attila díjas költő versei alapján S. Nagy István írta, zenéjét a Magyar Rádió Könnyűzenei Osztályának vezetője, Bágya András szerezte.

A dalban közreműködik Kovács Kati, Csongrádi Kata, Aradszky László, Koós János, a Záray-Vámosi házaspár, valamint a fiatalok körében ünnepelt Dinamit együttes is. Az alkotási folyamatot Lajtai Vera elvtársnő, a magyar munkásmozgalom történetének szakértője is segítette.

A dal könnyed, fiatalos stílusban emlékezteti az ifjúságot az elődök küzdelmeire, és arra, hogy mennyivel szerencsésebbek, hogy egy szabad, boldog Magyarországon élhetik mindennapjaikat.

Már a kezdősorok a munkásmozgalmi indulók legszebb hagyományait idézik:

"Magyarország, halld szavunk,

te szabad ország, halld szavunk!"

- zeng az öntudatos szocialista ifjúság hangja.

"Minket többé már balsors,

vagy ellenség se téphet szét!"

- hangzik az üzenet az emberi haladás minden barátjának és ellenségének.

A legmeghatóbb azonban a refrénben felzendülő felszabadult öröm:

"(...) tisztább az ég, ránk már

egy új hajnal kél, szabad országként…”

E megindító gondolatok hallatán eszünkbe jutnak a "Párttal, a néppel..." kezdetű szocialista hitvallás lelkünkbe égett szépséges sorai:

"Hajnali friss erőben éled a hegytető fenn,
Most van csak zsendülőben népünk tavasza.
Országunk békéjét védi már
S apái mellett küzd az ifjúság."

Biztosak lehetünk, hogy e dinamikus, fülbemászó, mégis bátran politikus dal az Ifjúsági Magazin slágerlistáját is hamarosan meghódítja majd.