Kalapács vagy ásó? Biszku Béla versenyt fut az idővel

Biszku Béla a napokban töltötte be a 94. életévét, ítélet még mindig nincs. Októberben folytatódik a per.

Ez már a második elsőfokú eljárás lesz az ügyben, hiszen a Fővárosi Ítélőtábla júniusban hatályon kívül helyezte az öt és fél év szabadságvesztést kiszabó tavalyi ítéletet - idézi fel a napilap.

Biszku Bélát a Fővárosi Törvényszék felbujtóként elkövetett háborús bűntettért ítélte el: a vád szerint a politikus az 1956-os forradalom leverése után részt vett a karhatalom irányításában, és felelőssége megállapítható a Nyugati téri, valamint a salgótarjáni sortüzekben is.

Az elsőfokú bíróság felhívására a szeptember 15-i határidőig 377 oldalnyi elemzés készült a történelmi összefüggésekről, de két orvos szakértő is benyújtott tanulmányt Biszku Béla egészségi állapotáról, illetve az ügy sértettjeinek sérüléseiről.

Egészen elképesztő, hogy még mindig nem sikerült elítélni Biszku Bélát, s egyébként hogy egyáltalán eddig eljuthatott az ügy, az kis túlzással, de két jobbikos képviselőnek köszönhető.

Ugyanis, az 1956-os megtorlások vezéralakjának számító Biszku Béla ellen is csak azután indult eljárás, hogy a nemzeti párt képviselői, Novák Előd és Szilágyi György feljelentést tettek ellene kényszervallatás, felbujtóként elkövetett emberölés, a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértésért. Biszku ügyében júniusban a másodfokon eljáró ítélőtábla új eljárást rendelt el, vagyis 25 évvel az állítólagos rendszerváltozás után tovább kell várni arra, hogy jogerős ítélet szülessen egy volt állampárti vezető ellen.

Ugyanakkor, ennek is már 5 esztendeje!

Emlékezetes, a Jobbik először 2010-ben tett Biszku ellen feljelentést a kommunista bűnök tagadása miatt, ezt követően 2011 januárjában megtörtént a vádemelés, majd februárban a bíróság megkérte az Alkotmánybíróság véleményét, a válaszig pedig felfüggesztették a nyomozást.

Csak emlékeztetőül: Biszku Béla 1921. szeptember 13-án született, azaz a napokban töltötte a be a luxusnyugdíjjal támogatott 94. életévét.

Minden nap számít.

[[nid:174228]]