Kamikaze-drónokat vásárolhat a kormány közel százmilliárd forint értékben

Kamikaze-drónokat vásárolhat a kormány közel százmilliárd forint értékben

Mintegy 250 millió euróért (kb. 95 milliárd forint) vásárolhat kamikaze-drónokat a magyar kormány a német Rheinmetall vállalattól - vették észre a Haditechnikai Kerekasztal fórum tagjai a cég friss jelentésében.

A Rheinmetall nemrég közzétett negyedéves jelentése szerint a szóban forgó öngyilkos vagy kamikaze-drónok értékesítéséből körülbelül 250 millió eurónyi árbevételi potenciállal számolnak Magyarország esetében. A jelentésben egyebek mellett számot adnak azon potenciális fegyver-értékesítési megállapodásokról is, melyekről komolyan tárgyalnak más partnerországok kormányaival is. A Portfolio.hu azt írja, a német cég jelenleg a kormányzat egyik legfontosabb hadiipari partnere, amely már több gyártóüzem létesítését is megkezdte Magyarországon, mint például Várpalotán is.

A lap szerint az ilyen rendszerek lényege, hogy

a robotrepülőgép valamilyen intelligens célkeresési rendszerrel felkutatja a célpontot, majd becsapódás után a gépbe épített robbanótöltet aktiválódik és megsemmisíti a kijelölt eszközt, alakulatot.

Ennek menetét demonstrálja az alábbi videó is:

Multi Canister Launcher for Hero 400EC

UVision Multi Canister Launcher for Hero-400EC

A HERO névre hallgató termékcsaládnak vannak kis, közepes és nagy hatótávolságú missziókra egyaránt használható tagjai is, összesen ötféle dróntípus tartozik ide, azt egyelőre nem tudni, konkrétan melyek iránt érdeklődik a kormány.

Ugyanakkor a cikkben megjegyzik, az, hogy a magyar kormány szerepel a Rheinmetall-jelentésben mint lehetséges érdeklődő, azt mutatja, hogy komoly egyeztetések folynak a robotrepülők beszerzéséről, de még nincsen erről végleges megállapodás. 

Az amerikaiaknál is több fegyvert vásárolt a magyar kormány a németektől

Az utóbbi időszakban Magyarország és az Egyesült Államok költött a legtöbbet német fegyverekre - írja a 444 a német gazdasági minisztérium adatai alapján. 2017 októbere óta tartó kormányzati ciklusban a német hadiipar 22,5 milliárd eurót keresett, amihez csak Magyarország 2,66 milliárddal járult hozzá, ezzel megelőzve még az Egyesült Államokat is (2,36 milliárd euró).