Alternatív szavazatszámláló rendszert hoz létre az ellenzék

Alternatív szavazatszámláló rendszert hoz létre az ellenzék

Alternatív szavazatszámláló rendszert hoz létre az ellenzék az önkormányzati választásokra - jelentette be Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely elképzelésüket ismertetve közölte: amikor a szavazatszámlálás után elkészülnek a választási jegyzőkönyvek, azokat az ellenzéki szavazóköri delegáltak lemásolják, a másolatot pedig elküldik a kerületi kampányfőnököknek. A kampányfőnökök feladata lesz, hogy ezeket az adatokat feltöltsék egy nem nyilvános adatbázisba.

Már 2018-ban is több kétség merült fel az országgyűlési választás tisztaságát illetően, az alternatív szavazatszámláló rendszer azonban mindenkit megnyugtathat afelől, hogy semmiféle csalásra nincs lehetőség

- tette hozzá a főpolgármester-jelölt.

Karácsony Gergely egyúttal azt is bejelentette, hogy Budapesten minden szavazókörben lesz ellenzéki delegált. A sajtótájékoztatón részt vett két egykori riválisa is. A DK által támogatott Kálmán Olga azt mondta, jogosak azok a félelmek, amelyek a 2018-as országgyűlési választás után a rossz érzésünket táplálták. Az alternatív szavazatszámláló rendszerrel ezt a rossz érzést akarják idejekorán elfojtani - érvelt.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum volt főpolgármester-jelöltje azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki szavazatszámlálók minden támogatást megkapnak majd október 13-án, ha kétes ügyekkel szembesülnek.

Karácsony Gergely, aki minden idők legdurvább kampányáról beszélt, arra kérte a választókat, arról is szavazzanak, hogy kinek van programja, ki próbál Budapest jövőjéről beszélni, és kik azok, akik nem vitáznak, nem hirdetnek programot, de bele próbálják fojtani a szót az ellenzékbe.

Külön kérdezték azokról az interneten hozzáférhető fotókról és filmfelvételről, amelyeken az ismeretlen közzétevő állítása szerint többek között Borkai Zsolt, Győr kormánypárti polgármestere látható több ember társaságában szexuális aktus közben.

A főpolgármester-jelölt azt felelte:

a közügyek odáig tartanak, ameddig a közpénz tart. Ha valaki olyan dzsemborikon vesz részt, amelyek kapcsán felmerül a kétség, hogy közpénzekkel hozhatóak kapcsolatba, akkor azok közügyek.

Közölte, az emberek, a politikusok magánéletét el kellene választani ezektől az ügyektől, de minden, ami közpénz, az közügy marad.

A sajtótájékoztatón egy újságíró odavitt Karácsony Gergelynek egy olyan lapot, amelyen két fénykép volt látható, és arra kérte, döntse el, mindkét felvételen Lackner Csaba kispesti ellenzéki önkormányzati képviselő látható-e. A Magyar Nemzet és a Hír TV ugyanis a birtokukba jutott képi és hangfelvételekre hivatkozva a múlt héten arról számolt be, hogy a politikus közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt.

A főpolgármester-jelölt azt felelte, hogy nem ismeri Lackner Csabát. Hozzátette, Gajda Péter (MSZP) kispesti polgármester pedig azt állítja, hogy nem ismerte fel a sajtóban közzétett képen az önkormányzati képviselőt. Karácsony Gergely hangsúlyozta, azt végképp nem tudja megítélni, hogy a hangfelvételen ki beszél, de Gajda Péter egy nyilatkozatában már visszautasította, hogy ez a hangfelvétel bármilyen szempontból bármit bizonyítana.

Karácsony Gergely azt azonban kijelentette, hogy ha bármelyik jelöltre hitelt érdemlően rábizonyítanának egy korrupciós vádat, akkor annak távoznia kellene a közéletből.