Kásler: Csütörtöktől ismét lesznek onkológiai szűrővizsgálatok

Kásler: Csütörtöktől ismét lesznek onkológiai szűrővizsgálatok

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy szerda délelőtti Facebook-posztjában közölte, hogy "holnaptól újraindulnak az egészségesnek vélt emberek körében végzett, megelőzést szolgáló népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok".

Az egészségügyért is felelős tárcavezető meglátása szerint 

a magyar egészségügy az utóbbi hetekben olyan módon jutott túl a koronavírus-járvány harmadik hullámának legkritikusabb szakaszán, hogy valamennyi beteg számára biztosított maradt az ellátás.

Végül megjegyzi azt is, hogy az oltás a vírussal szembeni legfontosabb eszközünk, így annak felvételére biztat.

Káosz: miközben Kásler leállíttatta a szűrővizsgálatokat, Rétvári azt írta, azok még mindig folynak

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón megerősítette, hogy valóban felfüggesztették az onkológiai szűrővizsgálatokat, hozzátéve, hogy azért olyan egészségügyi kezelések esetében nem így jártak el, amelyek az életben maradáshoz feltétlenül szükségesek. Ez annak a tükrében fontos, hogy tegnap kiderült, Kásler Miklós a múlt hét végén miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat.

Kásler a most újraindítandó szűrővizsgálatokat több mint két hete függesztette fel miniszteri utasítás révén. Akkor a kórházi és járványadatokra hivatkozva hozta meg a döntést.

Igaz, ezzel kapcsolatban sikerült is némi önellentmondásba kerülnie a kormánynak. Ugyanis a minisztérium államtitkára, Rétvári Bence a szűrések leállításakor vagy még nem tudta, vagy nem akarta említeni a szűrések leállítását, mivel azt mondta, "azok jelenleg is folynak".