Kásler szerint az ápolók és a szakdolgozók számíthatnak a kormányra, de arról már nem beszélt, kapnak-e béremelést

Kásler szerint az ápolók és a szakdolgozók számíthatnak a kormányra, de arról már nem beszélt, kapnak-e béremelést

Kásler Miklós hétfői Facebook posztjában azt írja, történelmi előrelépést jelent az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése.

Történelmi előrelépést jelent az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése. Az orvoskollégák átütő erejű béremelése...

Közzétette: Kásler Miklós – 2020. október 4., vasárnap

Az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, elkötelezett az ágazati dolgozók elismerésében, az infrastruktúra fejlesztésében és a gyógyítás színvonalának további emelésében. Hozzátette,

“az orvoskollégák átütő erejű béremelése miniszteri küldetésem egyik fontos alappillére. Az utóbbi időkben zajló folyamatokban pedig sok évtizedes munkám gyümölcsét látom beérni."

Kásler nemcsak az orvosokat, hanem az ápolókat és a szakdolgozókat is megemlítette posztjában. Úgy véli, a magyar egészségügy párját ritkító szellemi tőkéje és az elkötelezett szakdolgozók olyan nemzeti értéket testesítenek meg, amelyet gyarapítani és megbecsülni érdemes. Mint írja,

"A magyar emberek számítanak az egészségügyi dolgozókra, különösen az előttünk álló időszakban. Az orvosok, ápolók és az őket támogató szakdolgozók pedig számíthatnak a magyar kormányra."

Az Emmi miniszterének mondatai mindenképpen üdvözlendőek, ugyanakkor semmilyen konkrét tervet vagy ígéretet nem tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy az ápolók és a szakdolgozók kapnak-e béremelést, és ha igen, mikor.

Pedig a szakmai szervezetek szerint ez elkerülhetetlenül szükséges a bérfeszültség elkerülése érdekében.

A Független Egészségügyi Szakszervezet tegnapi sajtóközleményében hangsúlyozta, bérfeszültséget okozhat, ha csak az orvosok kapnak fizetésemelést, éppen ezért azt kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor.

Ugyanezt kérte ma a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. A MESZK is az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő és nagyságrendű bérrendezést tart szükségesnek a szakdolgozók körében is a bérfeszültség elkerülése érdekében.