Kásler az orosz vakcináról: Természetesen beoltatom magam

Kásler az orosz vakcináról: Természetesen beoltatom magam

Lukács László György az azonnali kérdések órájában az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteréhez, Kásler Miklóshoz intézett kérdést, melyben kifejtette, hogy a koronavírus kapcsán jelenleg orosz és kínai vakcinákról hallani Magyarországon.

Az oltás nem egy pirítós sütő, itt az emberek egészsége, élete forog kockán, nem véletlenül vonatkoznak rájuk speciális szabályok. Az orosz és a kínai szerekkel kapcsolatban felmerült, hogy áttekinthetetlen a klinikai tesztelési fázisuk, a gyártásuk, kutatásaik, vagyis szinte megismerhetetlenek.

A Jobbik országgyűlési képviselője ennek kapcsán arra volt kíváncsi, hogy változnak-e az oltások befogadásának szabályai, ezzel lerövidítve azt a határidőt, amelyeket azért alkalmaznak, hogy az oltások ne legyenek veszélyesek az emberre. Kásler, mint orvos, ha kész lesz a vakcina, nyilvánosan ellenőrizhető módon be fogja-e magának adatni? Fenyegeti-e a keleti oltás a magyar emberek egészségét?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere válaszát azzal kezdte, hogy "Magyarország az oltásokba világhatalom". A COVID-dal kapcsolatos fejlesztések a világ legkülönbözőbb részein elég sokirányúak.".

Kásler elmondta, hogy sokféle vakcinát készítenek elő. Az előírásokat a gyógyszerfejlesztésnél be kell tartani. Természetesen ha a vakcina elkészül, a Magyar egészségügyi hatóság határozottan fogja ellenőrizni a legapróbb részletekig, hogy megfelelt-e a nemzetközi, illetve a magyar előírásoknak.

Természetesen beoltatom magam, mert csak olyan vakcina forgalomba hozatalát engedélyezzük, ami garantáltan hatásos és veszélytelen.

Lukács megkérdezte Káslertől azt is, hogy kötelező lesz-e az orosz oltás, tudják-e garantálni a magyar hatóságok, hogy az oroszoktól szerzett oltás várható előnye meghaladja a hátrányait.

Kásler kiemelte, hogy a vakcina beadatása nem lesz kötelező.

Szabad országba élünk, mindenki eldöntheti szabad akaratából, hogy neki mi az előnyös és mi nem.

- tette hozzá.