Varga Mihályék már dolgoznak a katás adózás átalakításán

Varga Mihályék már dolgoznak a katás adózás átalakításán

Jó kezekben a magyar kisvállalkozók jövője.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a katás adózás ügyében tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel. A gazdasági tárca feje Facebook-bejegyzésében a kkv-szektort érintő adóforma kérdésében kiemelte, 

a kamara azt kéri a kormánytól, hogy számoljuk fel a kata adónemmel kapcsolatos visszaéléseket. 

Varga felidézte, azért hozták létre a kisadózó vállalkozások tételes adóját, hogy "alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínáljon a legkisebb vállalkozásoknak. Azonban az adatok azt mutatják, hogy egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítik munkavállalóikat, így elkerülik az adófizetést." Ezzel meglátása szerint az államkassza, a munkavállalók és a tisztességes adózók is rosszul járnak - fűzte hozzá.

A miniszter szavai szerint ezért a szabályozás átalakításán dolgoznak.

a cél az, hogy a háborús válságban is megőrizzük a kedvezményes adózást a legkisebb vállalkozásoknak, de a visszaéléseket felszámoljuk

- ismételte meg. 

Mindemellett Varga Mihály azt ígérte, folytatják az egyeztetéseket.

Parragh elárulta, jövő januártól jöhet az új, módosított kata

Az év végéig hátralévő időt a kata módszertani átalakításának alapos kidolgozására kellene fordítani, ezért sem logikus egy évközi változtatás bevezetése - erről beszélt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaságnak.

Emlékezetes, Parragh László kamarai vezető nemrégiben arról beszélt, hogy majd januártól jöhet az új, módosított kata, az évközi változtatást nem javasolja. Az, hogy a katás adózás jelen formájában fennmaradhat-e, még egy szűk hónapja röppent fel, amikor Varga Mihály ezt szóba hozta miniszterjelölti bizottsági meghallgatásán.