Visszataszítónak tartja a romák migránsokkal való riogatását a jobbikos képviselő-jelölt

Inkább a roma vezetők felelősségéről beszéltek volna.

A zenésznek a lakossági fórumon elhangzott épületes gondolatait a Hírtv idézte:

"Azért vagyok itt, hogy elmondjam, mi vagyunk a legjobban érintve ebben, cigányok. Mert képzeljétek el, ha ide százezrével betelepítenek bevándorlókat a cigányok ellenében. Kilencmillió forintot akarnak adni most vagy személyenként, vagy családonként, lakást, munkát, akkor annak, amennyi van most a szegény cigány társadalomnak, még az öt százaléka sem lenne, még most is borzalmas helyzetben élnek."

Kormánypropagandával riogatták a romákat: ha nem a Fideszre szavaznak, a migránsok miatt lesznek még szegényebbek

Kathy-Horváth fideszes propagandával riogatta a közönséget. Mint mondta, nem feladata megmondani, hogy kire kell szavazni, de az ellenzék lebontaná a kerítést, a beözönlő migránsok pedig még mélyebb szegénységbe taszítanák a cigányságot. A Hír TV beszámolója szerint így fogalmazott: "Azért vagyok itt, hogy elmondjam, mi vagyunk a legjobban érintve ebben, cigányok.

A fideszes propagandarendezvény megszervezésére a jelek szerint volt elég kapacitása a megyei roma önkormányzatnak - másra viszont nem nagyon. Egy héttel Kathy-Horváth migráns horror show-ja előtt adunk hírt arról, hogy

a megyei közgyűlésen egyetlen vezetőjük se jelent meg  - holott éppen a velük kötendő együttműködési megállapodás megújításáról tárgyaltak.

Adorján Béla jobbikos képviselő (a vásárosnaményi választókerületben országgyűlési képviselő-jelölt) alaposan be is olvasott nekik. Szerinte a rendszerváltás óta folyamatosan romlik helyi cigányság helyzete, és ezen jottányit sem javít a roma önkormányzat működése. 

"Önök eddig hol voltak, mit csináltak?"

 - szegezte nekik a kérdést a politikus, leszögezve: ilyen működés és eredménytelenség mellett "nincs értelme, hogy önök működjenek".

"Önök eddig hol voltak, mit csináltak?" - keményen beszólt a jobbikos képviselő a roma önkormányzatnak

A közgyűlés Jogi-Ügyrendi és Pénzügyi bizottságában a testület elnöke, Adorján Béla a roma önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodás elutasítására tett javaslatot. Indokai között a megyei roma önkormányzat hanyag érdek-képviselete, a szintén hanyag, felelőtlen gazdálkodás, illetve a társadalmi eseményeken történő passzív magatartás szerepelt. A képviselő álláspontját alátámasztotta, hogy a roma önkormányzat részéről senki sem vett részt az ülésen.

Adorján felháborítónak tartja Kathy-Horváth Lajos propagandaszereplését is. Szerinte ahelyett, hogy azzal riogatja a cigányokat, hogy a bevándorlók miatt nem jut majd elegendő segély számukra, 

"inkább arról tartott volna előadást, hogy Ő hogyan emelkedett ki a segélyből élők sorából! Mondjuk elmondja, milyen fontos tanulni, milyen fontos tisztelettel tekinteni a befogadó társadalomra, milyen fontos önálló keresetből eltartani a szeretteinket."

Hozzáteszi: a zenész a beilleszkedés fontosságára, vagy a támogatások és segélyek felelős felhasználására is felhívhatta volna a figyelmet, esetleg arról is beszélhetett volna, hogy 

"a cigány vezetők felelőssége a cigányság jelenlegi helyzetében retteneten nagy, hiszen bizonyítottan több milliárd forintot tüntettek el a felzárkóztató programokból."

Adorján szomorúnak tartja, hogy a neves művész "bizonyára a Fidesz bérence lett és a zenei pályafutásából keletkező jövedelmét a gyűlöletkeltésről szóló előadásokkal egészíti ki."