Állatkínzás - Elhullott állatokkal etette saját háziállatait egy férfi

Állatkínzás - Elhullott állatokkal etette saját háziállatait egy férfi

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki embertelen körülmények között tartotta és éheztette több tucat házi állatát - írja az ügyészség honlapja. 

Az ügyészség közleménye szerint, a férfi egy Kazincbarcikához közeli településen lévő családi házának udvarán kutyákat, juhokat, sertéseket és szárnyasokat tartott. A vádlott

az állatokról nem gondoskodott, ételt és ivóvizet alig adott nekik és többségüknek az időjárási körülményekkel szemben menedékül szolgáló fedett, száraz helyet sem biztosított.

A vádlott két kutyáját rövid láncra kötve tartotta és a kötelező oltásukról sem gondoskodott. A sertések ólját nem takarította, az állatoknak arra sem volt módjuk, hogy lefeküdjenek. A tartási körülmények és a gondoskodás hiánya miatt az állatokat betegségek támadták meg.

Az elhullott állatok tetemeit a vádlott az udvaron hagyta, a még életben maradt éhező társaik pedig arra kényszerültek, hogy azokból egyenek.

Mint írják: a tartási körülmények és a vádlott által tanúsított bánásmód, a gondozási kötelezettség  elmulasztása, az állatok szenvedését okozta és alkalmas volt arra, hogy a vádlott által tartott valamennyi gerinces állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfit 86 rendbeli állatkínzás vétségével vádolja és vele  szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a Kazincbarcikai Járásbíróságnak - olvasható a közleményben.