Előre látható volt, hogy egyetlen bíróság elé sem fog kerülni az Elios-ügy

Vajon hogy néz ki egy független bíró?

Gazdasági ügyekben ítélkezem, és a Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon főként ezen a területen szelektál, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem - mutatja be a valóságot Keviczki István, a nemrégiben a Fővárosi Törvényszéknél lemondó bíró a Válasznak adott interjújában.

Példaként az Elios ellen bűncselekmény hiányában novemberben megszüntetett nyomozást hozta fel. Szerinte ugyanis, hogy az ember elolvassa az unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a jelentését, azt gondolja, nagyon komoly büntetőeljárás lesz Tiborcz István korábbi cégének ügyében. Azonban Keviczki István kijózanít:

"Előre látható volt, hogy egyetlen kollégám elé sem kerül ez az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény. Ha pedig nincs vádemelés, nincs ítélet. Vég nélkül lehetne sorolni a példákat arra, hogy tényfeltáró újságírók próbálják ellátni azt a tevékenységet, ami a nyomozók feladata lenne, és ha a cikkeik alapján bűncselekmény gyanúja vetődik fel, az ügyészség azt mondja: nem járnak el sajtóértesülések alapján."

Mint mondta, 2010 előtt is nyomást gyakorolt az aktuális kormányzat az igazságszolgáltatásra,

"csakhogy az utóbbi időszakban ez a tendencia felerősödött, és ez már hitelességi probléma".

Az interjúban felvetette,

"nagyon nehéz úgy bíráskodni, hogy benne van a levegőben: a velem szemben ülő vádlott tudja, nem élvez politikai védettséget, ezért emeltek vádat ellene, miközben azzal is tisztában van, hogy mások, hasonló ügyekben soha nem kerülnek oda. Hogyan legyen így hiteles egy bíró?"

Szóba került az új közigazgatási bírósági rendszer bevezetése is, int ismert, az állam számára fontos ügyek a Patyi András vezette új bírósághoz kerülnek majd.

"Aki látta azt a videót Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán, amelyben bírságbajnoknak nevezte és nyilvánosan megalázta Patyi Andrást, még a választási bizottság elnökeként, ő pedig bocsánatot kért a miniszterelnöktől, pontosan tudja, mire számíthatunk tőle a Közigazgatási Felsőbíróság élén. Így néz ki egy független főbíró?

Van tehát egy makacskodó hatalmi ág, az önálló igazságszolgáltatás, amin a politika eddig nem tudott komoly sebeket ejteni. Most úgy gondolják, ha nem képesek befolyásolni, megpróbálják a perifériára tolni,

azzal, hogy a büntetőügyek még erősebb ügyészi befolyás alá kerülnek, a polgári perek száma csökken, az állammal kapcsolatos ügyek pedig külön bíróság elé kerülnek" - magyarázta ezzel kapcsolatban.

Handó Tünde ténykedéséről is beszélt a lemondott bíró. Szerinte ma már jól érzékelhetően nyomás alá helyezik a bírókat, nyílt hatalmi háború folyik, és ez összeegyeztethetetlen a bírósági ethosszal.

"Nem vet jó fényt a bírói karra, hogy az elnöknél kiborult a bili, miután a tavaly felálló új bírói tanács nekiállt ellátni a törvénybe foglalt feladatát"

- szúrt oda, majd hozzátette, azt sem tartja normálisnak, hogy a bírák választott képviselőinek ezt kelljen kiállniuk, mert felszólalnak azért, hogy a vezetők kiválasztásának a szakmai felkészültség legyen az alapja és ne az, milyen jó viszonyt ápolnak Handó Tündével.