Kinyitotta a száját az exfideszes kisvállalkozó, pert kapott a nyakába, de az államtitkár bukott el

„A tények adottak, makacs dolgok” – húzta alá a bírónő. L. Simon Lászlónak el kell tűrnie.

A megkifogásolt cikk címe: „Mident visznek a mezőföldi lovagok” – annak tartalma a Fidesz-KDNP, Fejér megyei agresszív üzletpolitikájáról szól, arról ahogy trafik koncessziókhoz, állami földbérletekhez jutnak a kormánypárthoz közelálló személyek. Így veszítette el a földjeit a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Ökológiai Mintagazdaság, amely a 21 éve gazdálkodott a pályázaton újraosztott területen. A helyiek szerint a kormánypártiak mindent leosztanak egymás között.

Az érintettek szerint irigység áll a háttérben.

A lap megszólaltatta Ács Sándornét, a tönkretett ökogazdaság egyik ügyvezetőjét, Ronyecz Pétert, Adony polgármesterét és Ébl György vállalkozót is, aki 2010-ben még a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson. Mindannyian súlyos összefüggésekről beszéltek, személyes tapasztalataik alapján. Utóbb azonban Ébl kivételével elhatárolódtak attól a nyilatkozattól, amit a napilap nekik tulajdonított.

L. Simon jogászai ettől függetlenül tovább dolgoztak.

Az alperesek a héten lezajlott tárgyaláson leginkább azzal védekeztek, hogy részükről véleménynyilvánításra került sor. Ébl legújabb beadványában feltette a kérdés, hogy ugyan honnan van L. Simon László feleségének 218 millió forintja állami földekre? Hozzátette: 2013-ban adonyi vállalkozóként rálátása volt arról, hogyan működnek a pályázatok a kistérségben, amikor azonban kinyitotta a száját, akkor három pert kapott a nyakába, pedig jól követhető kapcsolati hálózatokat ábrázolt, személyi össze-fonodásokat bizonyított. Ezek szerint a Fidesz potentátorok, a hozzájuk köthető cégek folyamatosan vagyonokat halmoznak fel, amit a céginformációs rendszerekben is nyomon követhető a nettó árbevétel rovatban. Mint mondta az említett esetben az L. Simon Lászlóhoz közel álló személyek gyarapodtak, a trafik-pályázatok után. Emiatt az államtitkár korábban rágalmazási pert is indított Ébl ellen, amit az ügyészség megszüntetett.

nemkutya.com/

Forrás: nemkutya.com

A kisvállalkozó eközben az alfahir.hu számára elárulta, hogy először nem a nyilvánossághoz fordult. Korábban, társaival együtt levélben figyelmeztette a Fidesz helyi vezetését a kormánypárt környezetében zajló kétes ügyekre, de hiába.

A törvényszék is döntött. Megszüntette a bírósági keresetet, kötelezte a felperest az alperesek ügyvédi kötelességeinek megfizetésére, a bírósági illeték befizetésére.

Az indoklás szerint azt kellett mérlegelni, hogy a tényállítás vagy a véleménynyilvánítás kategóriájába tartoztak a cikkbe megjelent nyilatkozatok. A bírónő kiemelte: az Alaptörvény a szólásszabadság oldalán áll. Továbbá a tényekből lelehet vonni bizonyos következeséket, meg lehet állapítani, hogy az „ég kék” anélkül, hogy hozzátennék azt, hogy „szerintem”. Ebben az esetben az alperesek a bíróság szerint véleményt nyilvánítottak. Ezzel természetesen a bíróság nem mondta ki azt, hogy a megnyilatkozok igazat szóltak, hanem úgy fogalmazott, hogy a véleménynyilvánítás értéktartalmát a bíróság nem vizsgálhatja. Hozzátette: a tényekre vonatkozóan a korábban eljáró bíróság lefolytatta a bizonyítási eljárást.

„A tények adottak, makacs dolgok”

– húzta alá a bírónő. A tényekből le lehet vonni következtetéseket, az akár lehet téves is. Ez alapesetben mindenkire vonatkozik, de közszereplőkre az Alkotmánybíróság határozata alapján fokozottan igaz, hogy közügyek megvitatása kapcsán fokozott tűrési kötelessége van.
Jelen ügyben közügyekről, közszereplők volt szó, tényekből levontak bizonyos következeséket, amiket

L. Simon Lászlónak el kell tűrnie.

A bírónő megítélése szerint L. Simon László meg tudja magát védeni, ha kell. A négy alperes, a napilap, a polgármester, az ökogazdálkodás vezetője és az adonyi exfideszes vállalkozó elleni kereset megszűnt. A „Mident visznek a mezőföldi lovagok” továbbra is elolvasható.