Kivégezték Rambót

A bekattant vietnami háborús veterán lelőtt egy seriffhelyettest Georgia államban.

A 66 éves Andrew Howard Brannan halálos ítéletét egy Georgia állambeli börtönben hajtották végre. Brannan 1998-ban lelőtt egy 22 éves seriffhelyettest, aki gyorshajtás miatt megállította gépkocsiját. Kilenc golyót eresztett belé. A gyilkosságot rögzítette a rendőrautó videokamerája.

A vádlott ügyvédjei hasztalan próbálták elérni, hogy ne hajtsák végre a halálos ítéletet. Arra hivatkoztak, hogy védencük tette közvetlen összefüggésbe hozható a vietnami katonai szolgálat miatt kialakult elmezavarával. Kegyelmi kérésüket továbbá azzal indokolták, hogy Brannan katonai szolgálatáért három kitüntetésben részesült.

Az ügyvédek felhívták arra is figyelmet, hogy 1984-ben, tizenhat évvel a vietnami bevetés után - tizennégy évvel a gyilkosság előtt - orvosok megállapították, hogy Brannan poszttraumás stresszben szenvedett, két évre rá pedig mániás depresszióba zuhant. Hat év alatt annyira romlott az egészségi állapota, hogy munkaképtelenné vált.

Brannant 2000-ben ítélték halálra, a Georgia állambeli legfelsőbb bíróság pedig helybenhagyta az ítéletet. Az idei évben ez volt az első kivégzés az Egyesült Államokban, tavaly 35 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.