Rasszizmus vagy krumpliosztás miatt szavaztak a romák Koncz Zsófiára? Erről vitatkoztak a Parlamentben

Rasszizmus vagy krumpliosztás miatt szavaztak a romák Koncz Zsófiára? Erről vitatkoztak a Parlamentben

A hazai cigányság a politikai közösség részét képezi, ezért nem meglepő, ha élnek a választójogukkal és arra szavaznak a választásokon, akik segítenek nekik, nem pedig kirekesztik őket – mondta Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

Farkas szerint a Jobbik és elnöke, Jakab Péter is rasszista, bőrszín alapján tesz különbséget emberek között, és a cigányság nem felejti el, hogy a párt korábban riogatta őket.

A nemzetiségi szószóló vádjaira az azonnali kérdések során reagált Ander Balázs jobbikos képviselő, emlékeztetve, hogy az októberi borsodi időközi választás után egyesek olyan „maffiakapcsolatokkal” hencegtek, mellyel állítólag 800 cigány embert sikerült elvinni Koncz Zsófiára szavazni, és ezért fejlenként 10 ezer forintot fizettek nekik.

Ander szerint a nemzetiségi szószólónak nem a fideszes cigányokat, hanem az összes cigányt kellene képviselnie, és ebbe beletartoznak azok is, akik jobbikosok, vagy baloldali szavazók.

A jobbikos szakpolitikus úgy vélte, Farkas Félixnek inkább azt kellett volna megkérdeznie a kormánypárti képviselőktől, hogy hová tűnt Farkas Flórián kezelése alól 1,6 milliárd forint felzárkóztatási pénz, vagy lehetett volna Pócs János fideszes parlamenti képviselőről is beszélni, aki kazánba zárt egy cigány munkást és azzal fenyegette, hogy élve elégeti. Kitért arra is, hogy az Igazgyöngy Alapítvány támogatásának felét is elvonták, holott ott kifejezetten HHH-s roma gyerekeket tanítanak, akiknek ez az egyetlen reménysugaruk a normális élethez.

Ander Balázs felszólalását Kövér László nem várta végig, hanem a mikrofonját elnémítva félbeszakította.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/rE_uPqgdoMg.jpg?itok=U0G3WdRa","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=rE_uPqgdoMg&feature=youtu.be&ab_channel=JobbikMagyarorsz%C3%A1g%C3%A9rtMozgalom","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Válaszában Kontrát Károly államtitkár azzal vádolta az ellenzéket, hogy csak nem tudják elfogadni az októberi vereséget, Farkas Félixnek pedig szerinte igaza van. Arról is beszélt, hogy Magyarországon már rend van, ez egy biztonságos ország, sőt: a Magyar Gárdára utalva kijelentette, hogy az egyenruhás bűnözéstől kellett megvédeni a törvénytisztelő magyar cigány állampolgárokat.

Viszontválaszában Ander Balázs közölte: a luxuskormány szemen köpi a magyar embereket, és ennek szégyenteljes szimbóluma, hogy a gyermekéhezés elleni miniszterelnöki főtanácsadó Hegedűs Zsuzsa közpénzből vásárolt 36 ezer forintos bort és 15 ezer forintos pezsgőt.

Kijelentette: a Fidesz-kormány bukása után is békejobbot fognak nyújtani minden tisztességes cigány embernek, aki a munkában és tanulásban látja a jövőt.