Korai lehet Varga Judit hurráoptimizmusa az EU-s források utalásáról

Korai lehet Varga Judit hurráoptimizmusa az EU-s források utalásáról

Brüsszelben nem erősítették meg, hogy lezárultak volna az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások.

Varga Judit hétfőn arról számolt be, hogy sikerült megállapodni az EU-s pénzek feléről. Az Alfahír is beszámolt az igazságügyi miniszter brüsszeli tárgyalásáról, de a Szabad Európa most azt írja, hogy messze nem biztos még a források utalása.

A lap megkérdezte az Európai Bizottság szóvivőjét aki azonban jóval visszafogottabban értékelte Varga Judit tegnapi kijelentését, pontosabban nem erősítette meg, hogy lezárultak volna az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások.

A technikai megbeszélések jól haladtak az igazságszolgáltatási reformokról a magyar helyreállítási tervvel összefüggésben. A bizottságon belül további belső lépések következnek az előrehaladás elbírálására

- jelentette ki Christophe Wiegand.

A lap szerint Brüsszelben még eldöntésre vár, hogy - miként a magyar igazságügyi miniszter, úgy tűnik, kész ténynek veszi - a biztosi testület politikailag is jóváhagyja-e a négy fő kérdés köré épülő magyar csomagot, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére irányul.

Címlapkép: Varga Judit igazságügyi miniszter. Fotó: MTI/Bruzák Noémi