Kordonrángatás, dinnye- és tojásdobálás: egy hevesi fórum mérlege

Kordonrángatás, dinnye- és tojásdobálás: egy hevesi fórum mérlege

Traktorral állták el a kijáratot, a rendőrök menekítették ki a fórumról Heves fideszes polgármesterét, s skandálva követelték a lemondását. A városba tervezett oldószergyár miatt szabadultak el az indulatok.

Komoly tiltakozás és indulatok kísérték a BYN Chemical Heves városába tervezett vegyi üzeméről szóló lakossági fórumot péntek este – számol be cikkében a Magyar Hang.

Több százan gyűltek össze a tervezett vegyiüzem-beruházással kapcsolatos lakossági fórumra, amelynek részleteiről az előzetesen meghirdetett program szerint Sveiczer Sándor polgármester számolt be a helyieknek péntek este.

Bár a szervezők azt előre jelezték, hogy

csak hevesi lakcímkártyával rendelkezők mehetnek be az eseménynek otthont adó művelődési házba, ám ennek ellenére több demonstráló és más településen élő érdeklődő próbált bejutni oda.

(Kép: Sveiczer Sándor - Facebook)

Szabályos lincshangulat lett

A lap helyszíni tudósítója szerint

az indulatok némileg elszabadultak, a tiltakozók rángatták a kordont, a művelődési ház oldalsó bejáratánál pedig biztonsági őrök szorították ki a demonstrálókat.

Az egyik kijáratot egy traktorral torlaszolták el – így a polgármester bent rekedt, a kint lévők pedig

skandálva követelték a fideszes városvezető lemondását.

Tojást és dinnyét dobtak a tüntetők a művelődési ház ajtaja elé, végül megérkeztek a készenléti rendőrség emberei is. Rendőrök gyűrűjében hagyta el a polgármester a fórum helyszínét, de távozóban azért bejelentette, hogy helyi népszavazás lesz a vegyi üzemről.

(Címlapkép: Tiltakozók a hevesi lakossági fórumon - Facebook)