Covid: közel 56 ezren várnak valamilyen előjegyzett műtétre, évek óta nem volt ilyen rossz a helyzet

Covid: közel 56 ezren várnak valamilyen előjegyzett műtétre, évek óta nem volt ilyen rossz a helyzet

Rengetegen, közel 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan, a központi műtéti várólista adatbázis szerint. A valós szám azonban még ennél is nagyobb lehet, mivel a kórházak egy része egyszerűen nem tölti fel a várakozók adatait, hiába kötelező - írja a Portfolió.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint jelenleg sem az orvosoknak, sem a kórházaknak nem érdekük a várólisták lefaragása, továbbá az ápolóhiány is akadályozza ezt. A Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea úgy látja, a 13,6 milliárdos várólistaprogrammal már elindult a pozitív irányú változás.

A lap rámutat,

a koronavírus-járvány időszaka alatt, az elmúlt két évben meghozott hazai intézkedések rendkívül felduzzasztották a várólistákat, így most majdnem ott tartunk, ahol 2012-ben, amikor a kormány elindította a várólista-csökkentése programot.

Jelenleg a legtöbb páciens, 17500 ember szürkehályog-műtétre vár, de 10500-an várnak térd-, csaknem 8500-an pedig csípőprotézis-beültetésre.

Elég beszédes, hogy

2019-ben még "csak" 26-28 ezer között volt a várakozók száma, ami két év alatt nőtt a duplájára.

A Portfoliónak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász elmondta, hogy az orvosi bérek egységes, differenciálatlan emelése éppenhogy nem ösztönzőleg hatott, hanem negatív hatásokkal járt az egészségügyre nézve. Szerinte ugyanis a béremelés óta az orvosok „leálltak”, ráadásul úgy látja, hogy a hálapénz kivezetésével az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nőtt, közben pedig a nővérek is lázadnak a csekély mértékű béremelésük miatt.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese a lapnak kiemelte, hogy

az átlagfinanszírozás, az egységes orvosi béremelés és a szakdolgozóhiány Bermuda-háromszögében egyszerűen elvesznek a betegek.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy a 13,6 milliárd forintos program, amit a kormány a várólisták csökkentésére kíván fordítani, jelentős ösztönzés az intézmények számára, így ugyanis a műtéti számtól függően az ápolók, asszisztensek jövedelme akár havi 100 ezer forinttal is nőhet. Ficzere úgy látja ugyanakkor, hogy ez a program önmagában nem elég a szakdolgozók megtartásához, illetve új munkaerő felvételéhez, a nővérhiány ugyanis továbbra is probléma.