Kormányinfó 58 – Hazánkba érkezik az osztrák kancellár

Lázár János nyári szünet előtti utolsó Kormányinfóját tartja.

Lázár Jánossal legközelebb augusztus 18-án találkozhatunk, azonban hétfőn már újabb kormányülés lesz, a Miniszterelnök tájékoztatást kért a belügy- és az agrártárcától az elmúlt napok viharkáraival kapcsolatban. De a bevándorlás kapcsán is tájékoztatót kér az államfő, hogy a vonatkozó megváltozott törvények hatását elemezze a kabinet.

Orbán Viktor Budapestre hívta az új osztrák kancellárt, Christian Kern-t; június 26-án érkezik az osztrák politikus. Az a cél, hogy a bevándorlásról egyeztessenek, és új fejezetet nyissanak a gazdasági együttműködésben.

A kormány jövőhét kedden értékeli az Európai Bizottság új javaslatát; a migrációs biztos új javaslata, a tagországok kötelező részvételével a kibocsátó országokból migránsokat kell befogadni. Ez kifejezetten veszélyes Magyarországra nézve, sérti az ország szuverenitását – jelentette ki a politikus. Az Európai Bizottság asztalán van ugyanakkor még Soros György javaslata a különadókról, illetve a rendelkezésre álló támogatások csorbítása, megszüntetése azon országok számára, akik nem akarnak migránsokat befogadni.

Emberpiacnak nevezte és az európai gondolattal ellentétesnek nevezte a kötelező kvótát Lázár János. Szerinte az Európai Bizottság és az EP baloldali tömbje közösen dolgozik a betelepítésen. A magyar kormány ezért számol a kvótareferendummal. A kormány számára nélkülözhetetlen a népszavazás a kötelező betelepítésről.

Megdöbbentő és fals információk látnak napvilágot különböző szervezetek beszámolóiban, amelyek arról szólnak, hogy a magyar hatóságok erőszakkal lépnek fel a migránsokkal szemben. A rendőrség 800 illegális bevándorlót kísértek vissza a magyar határhoz, a tranzitzónákhoz. Szemenszedett hazugság és rágalom, hogy a rendőrség megvert volna bevándorlókat – szögezte le. A rendőrök és a katonák munkája kimagasló, bármelyik nemzetközi szervezet próbálja ezt másképp beállítani.

Magyarország törvényeit tiszteletben kell tartani, ezért kontrolláltan, a szabályokat betartva lehet csak hazánk területére lépni.

Lázár emlékeztetett, hogy a töröktől 800 bevándorlót vett át az EU, míg a törökök 400-at vettek vissza Görögországból, miközben csak idén 17 ezren lépték át a magyar határt – csak a fizikai határzár jelenthet megoldást. Ezzel kapcsolatban a Nézőpont által készített közvélemény-kutatásra is utalt; a megkérdezett európai polgárok kétharmada elutasítja a kötelezőkvótát.

A kormány foglalkozni fog a NATO-projektekkel is. Székesfehérváron például katonai vezetési pontot fognak kialakítani, míg a katonai kiadások növelését a 2018-2019-es költségvetést is érinteni fogja, 2026-ra pedig a GDP 2 százalékát el kell érnie.

Lázár János felidézte azt is, hogy mennyivel jobban élünk, mint 8 évvel ezelőtt.

Az első félévben 20 alkalommal volt kormányülés, ezeken 648 előterjesztést dolgoztak fel, 19.500 oldalt olvastak át. 2087 ellenzéki kérdés érkezett az ellenzéktől, ezekből csak egyet fogadott el az ellenzék.

Az utolsó kör a földárverésekben július 28-án fejeződik be. 278 ezer hektár került meghirdetésre, 206 ezer hektárt adtak el. A licitek lezárása után a kormány majd parlamenthez fordul, hogy megvitassák, mire költsék el a befolyt összeget.