Év végéig kell ratifikálnia a kormánynak Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Év végéig kell ratifikálnia a kormánynak Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Az Oroszország ellen tervezett 9. szankciós csomagról Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva  elmondta, az szerinte jobban fájhat Európának, mint Oroszországnak. 

A félidős amerikai választásokról Gulyás Gergely úgy vélte, a szenátusban nem lesz többsége a republikánusok, de a képviselőházban szerinte nem kerülhetnek többségbe.

A nemzeti konzultáció eredményeit időben, de még nem küldték ki az összes ívet. Gulyás Gergely szerint kevés ember van, akit ne érdekelnének a brüsszeli szankciók, amiről kérdéere válaszolva közöte, egyhangú döntés kell a szankciókról Brüsszelben, de csak akkor, ha az energetikát nem érinti.

A rezsiárakkal kapcsolatban arról döntöttek, hogy a rendszerhasználat drágul, de ennek díja nem emelkedik jövőre. A drágulás költségét nem hárítják át az emberekre ezért extraprofitadót vetnek ki a rendszerhasználati díjért felelős, kiegyenlítő energiát előállító energiatermelő erőművekre.

Ebből 40 milliárd forintos bevétellel számolnak. Idén 13 százalékos, jövőre 10 százalékos lesz ennek az adónak a kulcsa.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva közölte, a kormány 17 vállalást tett az Európai Uniónak. Létrejött az Integritási Hatóság, de az igazságszolgáltatásra vonatkozóan megfogalmazott elvárásokat alaptalanoknak tartják, azonban megteszik a kért intézkedéseket. Nem szervezeti változások lesznek, hatáskörök megoszlásáról fogad el a kormány módosításokat. Gulyás Gergely szerint ezzel az utolsó feltétel is teljesül, ami gátolta a helyreállítási alap forrásainak lehívását.

A most bejelentett árstop kapcsán a kormányszóvivő közölte, a kormány nem kíván támogatást adni az árstopban érintett nagy cégeknek és multiknak, csak a kistelepülések boltjainak. Ide tartozik még, hogy a kis benzinkutaknál világos, milyen támogatásra szorulnak, arra jogosultak és mielőbb ki kell fizetni.

Gulyás Gergely elmondta, az árstop az év végéig lesz érvényben.

A kormányszóvivő közölte, az országgyűlésnek kell ratifikálnia Svédország és Finnország NATO-csatlakozását még ebben az ülési időszakban.

Gulyás Gergely jelezte, rekordmagas, 20,1 százalékos volt az októberi infláció, az élelmiszerárak pedig 40 százalékkal emelkedtek.

Arra a felvetésre, hogy drágábban kapjuk a gázt év végéig, mint amit a piac diktál Gulyás Gergely elmondta, hogy most is hatszoros a gázár a normálishoz képest, a lakossági piaci ár pedig az lesz, amit júniusban meghatároztak.

Magyarország nem fogja megszavazni az EU újabb hitelfelvételt Ukrajnának

- közölte kérdésre válaszolva a miniszter hozzá téve, hogy a kormány már 2020-ban is ellenezte a közös hitelfelvételt és ha megkapjuk a helyreállítási pénzeket, akkor sem fog Magyarország igennel szavazni ebben az ügyben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a pedagógusok béremelése csak 2023-tól kezdődően valósulhat meg. Gulyás Gergely elmondta: a kormány pedagógus életpályamodellről nem egyeztet az Európai Bizottsággal, bérekről viszont igen. Arra a kérdésre, hogy a pedagógusok kikerülhetnek a közszolgálati jogviszonyból, Gulyás elmondta, ha van a szaktárcának ilyen javaslata, akkor tárgyalnak a pedagógusokkal.

A KRÉTA-rendszer meghekkelése kapcsán a miniszter nem tudott arról, hogy ezt megpróbálták eltitkolni, ahogyan azt sem lehet most tudni, hogy  hol történt mulasztás, de folyik a vizsgálat.

A rendőrkapitányságok adóssága közelít az egymilliárd forinthoz ami a miniszter szerint gyakori jelenség az év végén a közfeladatokat ellátó intézményeknél

Ha kell, a kormány segíteni fog, van, ahol év végén erre mindig sor kerül, lehet, hogy itt is így lesz

- tette hozzá.

A Parlament belső felújítását félmilliárd forintért megtervezteti a kormány, de a munkálatokat kezdését elhalasztották. Gulyás szerint a felújításra azért van szükség, mert egyes berendezések több, mint száz évesek, de ha később megkezdődik a felújítás már kész terv alapján történik majd.

Az EU által elvárt igazságügyi módosításokról szólva Gulyás Gergely nehéz kérdésnek nevezte, hogy a bírósági intézmények között nőnek-e ezzel a feszültségek, vagy sem. 

A számítások szerint 1500-2000 milliárd forint többlet kiadással kell számolnia Magyarországnak minden, inflációval kapcsolatos intézkedés miatt.

Az EU elfogadta Magyarország közös agrárpolitikai tervét, ami mindennél nagyobb támogatásokról szól.

Ez az első komoly siker, hogy az uniós forrásokat megkapjuk

- jelentette ki Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy várható-e további árstop a miniszter úgy felelt: "soha ne mondd, hogy soha".

Gulyás Gergely szerint egy alkotmánybírósági rendelet nem teszi lehetővé, hogy a kevesebb nyugdíjat kapó állampolgárok többet kaphassanak az emelésnél.

Több mint négy éve egyetlen érdekkör intézi a kormány kommunikációs költését. Arra a kérdésre, hogy ebben lesz-e változás az EU-s megállapodás után, Gulyás Gergely közölte, ez nem jelenti azt, hogy ne ugyanaz nyerné, ha az nyújtja a legjobb szolgáltatást.

A NATO állítólag újabb atomfegyvereket telepítene Európába. Erről a miniszter elmondta, ez nem enyhülési folyamat, hanem a hidegháborús viszonyokat újrateremtő helyzet.

Vannak államok, amelyek ezt kifejezetten kívánatosnak tartják, de Magyarország számára veszteséggel jártak mindig a hidegháborúk

- tette hozzá Gulyás Gergely.

A múlt héten a fővárosban vizsgálódó EU-s küldöttséggel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, "van egy alapvető gyűlölet Magyarországgal szemben, ezért ne várjunk az Európai Parlamenttől korrekt jelentést".

A kormány korábban azt hangoztatta, hogy a "baloldal" szervezi a pedagógustüntetéseket, azonban kedden már az egyházi iskolák is demonstráltak. Gulyás Gergely ezt röviden úgy értékelte, hogy mindenkinek alkotmányos joga kinyilvánítani a véleményét.

Orbán Viktor bécsi látogatására 39 fős delegáció volt jelen. A miniszter szerint ezzel kapcsolatban meg kell nézni a külföldi országok protokollját.

Én a spórolás jegyében Orbán Balázzsal utaztam egy autóban

- közölte Gulyás a sajátos költségmegtakarítást, de arra már nem válaszolt, hogy miért volt szükség ekkora létszámú kormánydelegációra.

Gulyás Gergely pontosított amikor közölte,

a tojást érintő ársapka csak az M-es tojásra érvényes, burgonyánál nincs erre kivétel, csak az újburgonyára.

Elhangzott még, hogy 300 helyett, csak 102 háziorvosi ügyeleti praxis lesz, míg a Hajdú-Bihar megyében pilotprogramként működő mentőszolgálati projekt Gulyás Gergely szerint beváltotta a reményeket és a Belügyminisztérium néhány napon belül nyilvánosságra fogja hozni a terveket.