Erasmus: Gulyás szerint a kormány senkit nem tud visszahívni a kuratóriumokból, mert azok „függetlenek”

Erasmus: Gulyás szerint a kormány senkit nem tud visszahívni a kuratóriumokból, mert azok „függetlenek”

A kancelláriaminiszter szerint a kormány nem decemberben, hanem csak három napja értesült az Erasmus+ programokat érintő döntésről.

Az Erasmus-ügy volt a kérdések fő iránya a kormányinfón. A kérdezők többsége hiába vetette fel, hogy a kormány mit lép majd a Bizottság döntésére, de Gulyás Gergely rendre azzal próbált érvelni, hogy korábban nem volt feltétel az egyetemi modellváltás változtatása. Ugyanakkor azt senki nem kérdezte meg, hogy mi van akkor, ha - mint az Erasmus példája mutatja - menet közben merülnek fel új feltételek, hiszen csakúgy, mint az alaptörvény, egy ilyen brüsszeli megállapodás sincs kőbe vésve.

Az Erasmus-ügy kapcsán a miniszter elmondta, hogy Navracsics Tibor jövő héten Brüsszelben tárgyal és ha nem lesz gyors megoldás, akkor Gulyás szerint csak a jogi út marad.

Jövőre a magyar kormány a Bizottság helyett is helytáll, de abszurd a helyzet, reméljük, minél előbb döntés születik az ügyben

- mondta a miniszter.

Szintén az Erasmus+ programot érintő döntés kapcsán Gulyás kijelentette, hogy szerinte méltánytalanság érte az országot. 

A kormány visszahívni senkit nem tud a kuratóriumokból, mert azok függetlenek. Nem tudjuk, mit akar a Bizottság. Most ezt kommunikálja, de mi tárgyaltunk, és nem volt ilyen kérés. Azt tettük, amit kértek és itt tartunk, ahol tartunk

- fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottsággal a kormány az összeférhetetlenséget érintő kérdésekről is egyeztetett.

Mi készen álltunk arra, hogy a politikai tisztviselőket vegyük ki a kuratóriumokból

- állítja Gulyás Gergely, aki szerint a kormány ezután kapott egy olyan szöveget, amely ezt szerinte nem kívánta meg és úgy tudja, az európai gyakorlat, hogy egyetemek kuratóriumaiban ülhetnek politikusok.

A 24.hu kérdezője vitatta, hogy Gulyás szerint a kormány csak három napja értesült az Erasmus források befagyasztásáról. A miniszter szerint az Európai Bizottság végrehajtási határozatában az szerepel, hogy az alapítványok kuratóriumai közvetlen uniós forrásból nem részesülhetnek.

Nekünk egyértelmű papír kell a Bizottságtól, hogy mit akarnak. Amit eddig akartak, azt elfogadtuk, de az nem volt elegendő

- közölte Gulyás Gergely. 

Gulyás szerint 5 milliárd forintba kerülhet a kormánynak az Erasmus eltörlése amit a kormány saját forrásból finanszírozna.

Azt már nem tette hozzá, hogy milyen presztízsveszteség érheti így a magyar egyetemeket, nem beszélve a diákokról, akik így lemaradhatnak arról, hogy nemzetközi környezetben fejleszthessék tudásukat és kapcsolati tőkéjüket.

Az Erasmus ösztöndíjak központi költségvetésből való finanszírozása ugyanakkor nincs napirenden. 

Egyelőre állami forrásból történő pótlásról azért nincs szó, mert az idei évre vonatkozó megállapodásokat a brüsszeli döntés nem érinti. Jövő évig pedig remélem, hogy meg tudunk állapodni

- mondta Gulyás Gergely.

A magyar kampányfinanszírozási szabályok jók, magyar párt külföldről nem fogadhat el pénzt, ha ezt teszi, az törvénytelen

- közölte arra a kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, hogy az önkormányzati választás kapcsán a kormány tervezi-e a választási jogszabályok megváltoztatását.

Ma egy olyan ellenzéke van az országnak, amit dollárral fel lehet vásárolni. Akik a pénzt adják, megfogalmazzák a kéréseket is

- tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint a pedagógusok bérrendezésének elmaradása továbbra is "Brüsszel" miatt van. Sokadszorra ismételte meg, hogy  

a kormány nagyra becsüli a tanárok munkáját és ha Brüsszel rendelkezésünkre bocsátja a megfelelő forrásokat", akkor akár január 1-jével, visszamenőlegesen is kifizetik a megemelt béreket.

A tanársztrájk kapcsán sem változott a miniszter és a kormány álláspontja. Gulyás Gergely azt kérte a pedagógusoktól, hogy tartsák be a törvényeket, és csak törvényes tiltakozási formákat válasszanak.

Szóba került a kérdések során a napelemes kifizetések elmaradása. Gulyás Gergely elmondta, a kormány azon van, hogy a napelemes kifizetések beinduljanak.

Az eddigi elhanyagolható mértékű kifizetések mellett az a terv, hogy január végére 1.2 milliárd forintot fizessünk ki, és akkor is csak a 7.8 milliárd forint előlegnek az egyötödét fizettük ki. Azon vagyunk, hogy a kifizetések beinduljanak és hónapról hónapra behozzuk a lemaradást

- tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Lánchíd forgalmának korlátozását középkori helyzetnek nevezte Gulyás Gergely.

Továbbra is abszurd, hogy mind az autó, mind a gyalogosforgalom előtt korlátozva van a Lánchíd. Ha valaki zöld politikát akar folytatni és nem zöldségeket beszél, akkor egyértelmű, hogy az nem jó, ha három kilométeren nem lehet átkelni a Dunán

- vélekedett a miniszter, aki szerint elfogadhatatlan, hogy nem teszik lehetővé mindenki számára a Lánchídon való közlekedést.

A kormányt nem tájékoztatták arról, hogy a Semcorp alapítói házi őrizetben vannak

- közölte Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a 24.hu értesülése szerint Kínában házi őrizetbe zárták a Debrecenben gyárat építő Semcorp alapítóit.

Ha igen, akkor meg kell vizsgálni az ügyet. Hivatalos tájékoztatást nem kapott erről még a kormány

- mondta a miniszter.

Gulyás szerint az enyhe tél miatt tele vannak földgáztározók ami egész Európában, így Magyarországon is kedvező hatással van az enyhe tél a tárolók töltöttségére, és általánosságban az árakra is.

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a magánorvosok számára az állami egészségügyben kötelezően elvégzendő feladatokkal kapcsolatban Gulyás Gergely közölte, 

biztos, hogy ilyen formában nem lesz ilyen kötelezettség magánorvosoknál, elvetettük azokat az elképzeléseket, amelyek az eredeti tervezetben szerepeltek.

A miniszter is megerősítette azt a sajtóhírt, hogy Magyarország a magas költségek miatt a kiszáll a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság megrendezéséből.

Az eseményt így csak Svájc és Ausztria fogja majd megrendezni

- tette hozzá.

Maradnak az árstopok

- közölte kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, aki szerint minden árstopra ugyanaz vonatkozik: a legszegényebbek számára adnak lehetőséget arra, hogy megfizethető áron juthassanak hozzá termékekhez. A miniszter úgy látja, hogy amíg nincs áruhiány fenn fogják tartani őket.

Gulyás elmondta, hogy az egészségügyi szakdolgozók béremelésére két ütemben, idén július 1-én, majd 2024 március 1-én kerül sor.

Ez jelentős, 40 százalékot meghaladó béremelés lesz

- vélekedett a miniszter.

Gulyás Gergely szerint az uniós szabályozásnak megfelelően foglaltak le itthon orosz vagyontárgyakat.

Ennek a legnagyobb része a Sberbank vagyona volt

- tette hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester a V4-es kollégáival Kijevbe utazott. Gulyás Gergely azonban jelezte, Orbán Viktor ennek ellenére sem fontolta meg, hogy az ukrán fővárosba utazzon.