A lakosság félretájékoztatása, az orvosok segélykiáltása – súlyos problémák az oltási rendszerben

A lakosság félretájékoztatása, az orvosok segélykiáltása – súlyos problémák az oltási rendszerben

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke kedden Facebook-posztban számolt be arról, miszerint a koronavírus-járvány egyre nagyobb veszélyt és terhet okoz szinte mindenki számára. Háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak s egyre nehezebben viselik a terhelést. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves vagy félrevezető.

Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják önöket

– fogalmazott Szijjártó László posztjában.

A győri nyílt levél miatt a Népszava megkereste a MOK több megyei szervezetét annak kapcsán, egyetértenek-e az abban leírtakkal. A lap azt írja, a megkérdezettek többsége nem tartotta túlzónak a levelet, azonban volt, aki elnézőbb volt hibákkal szemben.

Kovács László, a MOK Vas megyei elnöke azt mondta, ők a megyei médiumoknak írtak levelet, amiben jelezték, hogy a szombathelyi oltópontokkal kapcsolatban

egyoldalú tájékoztatás jelent meg a megyei lapban, s épp a háziorvosok véleményét nem kérdezték meg.

A szakember szerint továbbá az oltások szervezésében is van még mit javítani, hiszen a háziorvosoknak megküldött listán szereplők és a kapott vakcinák száma sokszor nem egyezik.

Dús István, a MOK somogyi elnöke a lapnak úgy nyilatkozott:

Az emberek tájékoztatása messze nem tökéletes. A sajtóban mindenféle állítás, s annak az ellenkezője is megjelenik egyes oltóanyagokról, így az emberek elbizonytalanodnak, és sokan félelmükben nemet mondanak az éppen rendelkezésre álló vakcinára.

Többen névtelenül merték csak megosztani véleményüket. Egy dunántúli MOK-vezető például ezt:

Ha valaki a kormánymédiából tájékozódik, az azt szűrheti le, hogy bár van oltóhely és oltóanyag elegendő, az oltópontokon dolgozók és a háziorvosok töketlenkedése miatt nem sikerült beoltani mindenkit, aki eddig regisztrált.

A szakember szerint

a háziorvosoknak legalább akkora problémát okoz a vakcinákkal és az oltási helyzettel kapcsolatos hamis kormánypropaganda, mint maga a koronavírus.

Az egyik észak-kelet magyarországi megye kamarai elnöke árnyaltabb képet festett a helyzetről:

Nem kétséges, hogy a vakcinával, az oltási sorrenddel, a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyiségével kapcsolatos központi kommunikáció nehézkes, bürokratikus, és ezért gyakran összezavarja a betegeket, de a jelenlegi körülmények között nem biztos, hogy sokkal jobban meg lehetne szervezni az oltást, és annak tájékoztatási rendszerét.

Ő úgy véli, nem lennének ekkora problémák az oltási struktúrában, ha lenne elég vakcina. Meglátása szerint lehet hiba a rendszerben, azonban ennél nagyobb gond, ha valaki bizonytalanságot kelt a betegekben, például épp az oltási sorrend folyamatos megkérdőjelezésével.