TOP 50-es magyar körözési listán szereplő bűnözőt fogtak Angliában

TOP 50-es magyar körözési listán szereplő bűnözőt fogtak Angliában

Két nap alatt két külföldön bujkáló körözött szökevényt fogtak el a hatóságok, akiket a KR NNI és a BRFK célkörözési nyomozóinak információi alapján. Egyikük a TOP 50-es magyar körözési listán is szerepelt, míg a másikat három ország kereste – írja a police.hu.

S. Gábor István ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, mivel a bíróság 2014-ben felfegyverkezve elkövetett rablás, illetve más bűncselekmények elkövetése miatt 9 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek letöltését nem kezdte meg.

A rendőrség azt írja, a 31 éves szökevény korábban is követett már el erőszakos bűncselekményeket, első csoportos rablását még tinédzserként. Körözését kiemelten kezelték a hatóságok, amit alátámaszt az is, hogy felkerült a magyar körözési lista TOP 50-esei közé.

Vélelmezték, hogy külföldre szökött, de felkutatását nehezítette, hogy hamis okmányokkal bujkált. Angliában, East Midlands régióban, a Derwent folyó partján akadtak rá, ott bujkált. A nagy-britanniai Derby rendőrei 2022. május 11-én fogták el, a rajtaütéskor a rendőri intézkedésnek ellenállt, de további menekülésére az angolok már esélyt sem adtak. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek a brit hatóságok.

Egy másik elítéltet egy nappal később, 2022. május 12-én fogták el a szerb rendőrök. P. Zlatko Belgrádban bujkált. A horvát-magyar kettős állampolgárságú, 53 éves férfit a bíróság tavaly 6 év szabadságvesztésre ítélte bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetése miatt. Mivel nem kezdte meg büntetését, 2021 szeptemberében körözést adtak ki ellene. A férfit Horvátországban is körözték, 2018 óta, ott is csalás miatt ítélték el.