Orbán után Kövér is megmondta, hogy ki áll a szlovák belpolitikai válság hátterében: Soros

Mintha kimaradt volna nekik a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolása.

Kövér László az EchoTV Napi aktuális című műsorában kérdésre arról beszélt, nem elképzelhető, hanem biztos, hogy Soros György destabilizálni akarja Szlovákiát.

„Pillanatok alatt megteltek külföldi aktivistákkal a pozsonyi szállodák. Hirtelen előkerültek az előrenyomtatott kitűzök, tehát egy olyan szervezettségről árulkodik mindaz, ami a szlovákiai városok utcái zajlik, amit már mi is megtapasztalhattunk”

- jelentette ki Kövér. Azt a vízióját is előadta, hogy létezik egy olyan forgatókönyv, ami csak ürügyeket keres:

„ha a nem létező internetadó az ürügy Magyarországon, akkor arra próbálnak egy tömeget rászervezni, hogy elégedetlenséget szítson. Ha egy valós tragédia, akkor arra.”

És mégis ki más is lehetne a háttérben egy fideszes politikus szerint, mint Soros György.

Nemzetközi botrányt okozott, hogy Szlovákiában meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és barátnőjét. Napok óta nemzetközi lapok címoldalán szerepel az ügy, illetve több újságban is megjelent Ján Kuciak utolsó munkája, amelyben az olasz maffia és a szlovák politika kapcsolatáról írt. Az alvilági szálakat egészen Robert Fico szlovák miniszterelnök kormányáig vezette. Kuciak meggyilkolásának köze lehetett ehhez a cikkéhez.

A szlovák ellenzék Fico lemondását és előrehozott választást követel. Az országban több tízezres tömegtüntetések is zajlottak. A kormányellenes hangulatot csak fokozta, amikor múlt hét hétfőn, Robert Fico azzal vádolta meg Soros Györgyöt, hogy megpróbál beleavatkozni a szlovák belpolitikába. A magyar származású milliárdos szóvivője, Michael Vachon határozottan tagadta a vádakat.

Az ügyben aztán megszólalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki pénteken a szlovák belpolitikai válsággal kapcsolatban kijelentette:

„Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak.”

Orbán szavain Kollai István, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója és Petőcz Kálmán szlovákiai magyar diplomata, politológus is kiakadt.

Kollai István a Mandineren megjelent írásában leszögezte: Szlovákiában nem Soros áll a tüntetések mögött, hanem a polgári középosztály.

„Nem bátorság szembemenni velük, hanem kegyeletsértés. És nem építi, hanem gyengíti Közép-Európát az, aki a szlovák középosztályt támadja”

– szögezte le. Kollai István kiemelte, hogy a tüntetéseknek kevés közük van a bevándorláshoz, sokkal inkább ahhoz, hogy egy újfajta feudalizmus ellen lázadt fel a polgárság. Azt írta,

„a magyar új-jobboldali értelmiség részéről nem bátorság sorosozni ebben a helyzetben, hanem gyávaság, figyelemelterelés”.

Petőcz Kálmán „Levél Orbán Viktornak” című írása az Új szó portálon jelent meg. Petőcz szerint Orbán megszólalása

„még csak nem is dilettáns kommentár, hanem a szomszéd országban történtek célzatos bevonása a magyarországi választási kampányba”.

Petőcz azt is írta, Orbán nagyon jól tudja, hogy sem Soros Györgynek, sem egyéb »nyugati imperialistáknak« nincs köze ahhoz, hogy Szlovákiában az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek. Arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia belügyeibe,

„főleg nem olyan szerencsétlen és buta módon, ahogy azt pénteken a közmédiában tette”.

Időközben lemondott a szlovák belügyminiszter, Robert Kalinák, aki azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához. A Bugár Béla által vezetett Most–Híd még nem lépne ki a szlovák kormánykoalícióból, de már tárgyalna az előrehozott választásról.

Még senki sem mutatta meg olyan tökéletesen, miről döntünk áprilisban, mint a Fico védelmére siető Orbán

Pénteken Orbán Viktor a választási kampány legfontosabb nyilatkozatát tette a közmédiában. No, nem azért, mert a miniszterelnök ezúttal előremutató, a következő négy évre tervezett gyakorlati programját megvilágító, az ország valós problémáinak megoldását felvillantó gondolatokat osztott meg velünk. Viszont talán eddig soha senki, még az ellenzék sem tette ennyire kristálytisztán világossá, miről is szavazunk április 8-án.