Közgéptelenítve

Simicska ellenében már olyan vállalkozás is győzhet, amely korábban Lázárral is perre ment.

A korábban kiírt 2,7 milliárd helyett 2,388 milliárd forintért végzi el a Keviép a szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer továbbfejlesztését a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén - olvasható a Közbeszerzési Értesítőből. A Közgép közel 800 millió forinttal drágábban vállalta volna a munkát, most megtámadta a Közbeszerzési Hatóság döntését.

Változó idők.

A tervezést és kivitelezést is tartalmazó nyílt közbeszerzést a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás írta ki úgy, hogy az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a nyertes. Az értékelésnél a vállalási ár számított a leginkább. A fejlesztések Egert és Hejőpapit érintik.

A nyertes Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft. mellett a tenderen elindult még a West Hungária Bau Kft. és az Agria Konzorcium is. Ez utóbbi tagjai: a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a Geohidroterv Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási kft., a Penta Általános Építőipari kft. valamint a Strabag–MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.

A Közgép emellett egy másik közbeszerzésről is lecsúszott: a Márianosztra és Nagyirtás közötti kisvasút újjáépítését Simicskáék helyett  az Ipoly Völgye Kisvasút Konzorcium nyerte el. Ők az eredetileg becsültnél közel 60 millióval olcsóbban, 662 millió forintért vállalták a munkát.

Az elvesztett tenderekből is látszik: a Közgépnek - ahogyan tavaly is már - rendkívül nehéz éve lesz. A kormányzati források elapadásával ugyanis csak a piacról kéne megélnie Simicskáéknak, ami - ismerve a hazai építőipar állapotát - elég nehéz lesz. A külföldi piacokra való betörés pedig már csak azért is nehéz, mert értelemszerűen ott is a hazai cégeket igyekeznek pártolni.

A Keviép amúgy jól indult: Biharnagybajom és Sárrétudvari szennyvízcsatornázására is elnyert 2,445 milliárd forintot, így idén összesen már 4,833 milliárd forintnyi közpénzt nyert el, ami több mint a fele a cég 2013-as árbevételének.

Pedig nem volt ez mindig így: Miklóssy Ferenc, a Keviép ügyvezető igazgatója 2007-ben rágalmazás miatt feljelentette Lázár Jánost, mert Hódmezővásárhely egykori polgármestere 2006 augusztusában a Vásárhelyi Riport című lapban azt nyilatkozta: az építési vállalkozó arra akarta őt rávenni, hogy a szerződésben vállalt összegen felül is fizessen a helyi uszoda kivitelezéséért - írja az Origo.hu.

Változnak az idők, változnak.