Kritika a Fidesz padsorából: az Orbán-kormánynak is be kell tartania a törvényeket!

A termőföld árát is elkótyavetyélnék.

Mint ismert, Lázár János bejelentette, a kormány szeptemberben törvényben zárja le a földárveréseket, amelyek során a meghirdetett 280 ezer hektárból 206 ezer kelt el (érvelése szerint ezért nem lesz népszavazás földkérdésben), illetőleg hogy adósságcsökkentésre fordítaná a kormány a licitekből befolyt 270 milliárd forintot (az összeg sorsáról jövő héten dönt a kormány, de a kancelláriaminiszter ezt fogja javasolni a kabinetnek).

Most azt hagyjuk, hogy az adósságcsökkentés kifejezés nagyjából egyenlő a feneketlen kúttal, azonban a Lázár-féle elképzelésnek törvényi akadálya is van. Méghozzá a Fidesz által meghozott, a Nemzeti Földalapról szóló (2010. LXXXVII. tv) törvény a gátja.

Eszerint ugyanis a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításából származó bevételeket földvásárlásra kell fordítani, illetőleg földbirtok-politikai irányelvek szerint kell azokat hasznosítani.

Erre figyelmeztetett a Turi-Kovács Béla által elnökölt Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) is. A honatya, aki kisgazda politikusként a Fidesz padsoraiban ül az Országházban, korábban sem támogatta az állami földek eladását, sőt az eladás jogalapját is kétségesnek vélte, most pedig a KPE által jegyzett közleményben arról ír, hogy

"a törvényi szabályozástól eltérni csak újabb törvénnyel lehet".

Azaz, Turi-Kovács álláspontja szerint az országgyűlés más irányú döntése nélkül a vételár a mezőgazdaság fejlesztésére, a vidék javára használható fel csak törvényesen.

Ha már sikerült elkótyavetyélni a stratégiai fontosságú természeti erőforrásunkat, akkor legalább az ebből befolyt milliárdokat használják fel a közösség javára, hiszen

"a törvényt mindenkinek be kell tartania".