250 ezer hektoliter magyar bor lepárlását tervezik

250 ezer hektoliter magyar bor lepárlását tervezik

A kormánypárti Magyar Nemzet közölt egy összeállítást a krízis lepárlásról, amelyre 2,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre. A 250 ezer hektoliter bor lepárlását a koronavírus-járvány okozta keresletvisszaeséssel magyarázzák. A leadott borból egyébként fertőtlenítő lesz. 

"A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják. A borászatoknak még a szüret előtt mérlegelniük kell, hogy ezek a tételek eladhatók-e"

– magyarázta a kormánylapnak Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára. 

Arra is figyelmeztetett, hogy míg a

múlt évben hazánk maga kezdeményezte Brüsszelben "a különböző piacmentő intézkedések bevezetését", azaz a zöldszüretet, 450 ezer mázsa még éretlen magyar szőlő elpusztítását, és a krízislepárlást,

addig idén a járvány miatt az Európai Unió alanyi jogon biztosítja a tagállamoknak a válságkezelési lehetőségek ezen módozatait. 

Az a szőlő, amit nem semmisítettek meg, a tőkén fagyott el a tokaji dűnéken

Kívülálló ritkán látja a téli Tokajt, és bár a hólepte dűnék, hegyoldalak látványa egészen magával ragadó, 2019 decemberében mégis egy eddig nem látott szomorú arcát mutatta a magyar kultúra, illetve a világörökség része. A zöldszüret példátlan pusztítása után tőkén maradt bogyókat most az első idei hó fedte be - és ítélte lassú fagyhalálra.

"A magyar kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára s alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére. Hazánkhoz hasonlóan az olasz, a francia és a spanyol területeken ugyancsak kezdeményezték a krízislepárlást. Az intézkedés elsődleges célja a piaci nyomás csökkentése a bor- és a szőlőpiacon"

- mutatta be az idei helyzetet. 

Egyébként a lepárló a borok alkoholtartalma alapján 56–115 forintot fizethet a termelőnek literenként. Egy borászat legfeljebb 2000 hektoliter saját előállítású borral vehet részt a támogatásban.

Korábban az Alfahír írta meg, hogy a Grand Tokaj Zrt. a készleten lévő tokaji borokat semmisíti meg, akkor éppen minőségi szempontokra hivatkozva. 

A Tokaji borok pusztítása sajnálatos, a 450 ezer mázsa szőlő megsemmisítése sikeres volt a kormány szerint

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa csütörtökön napirend előtti felszólalásában beszélt a Grand Tokaj állami borászatnál zajló folyamatokról. Ahogy arról az elmúlt napokban több anyagban is beszámoltunk, az állami tulajdonban álló borászat, a Grand Tokaj szegi pincészetében ipari szinten zajlik (zajlott?) a Tokaji borok megsemmisítése.