Orbán kettős játékáról és piszkos kampányáról írt az osztrák Kronen Zeitung

Ezt a cikket sem fogja ablakba tenni az Orbán-kormány.

„Orbán Viktor szenvedélyes focista, két lábbal játszik, ahogy a politikában is”

írta Seinitz. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy

miközben a magyar kormányfő nyilvánosan szidja az Európai Uniót, családja és politikai klánja csodálatos módon megnyeri a közbeszerzéseket, főleg azokat, amiket bőkezűen támogat az EU.

Seinitz szerint az ilyen ügyek, mint amit az OLAF-jelentés is kirobbantott, Orbánék kétharmadába kerülhet a választáson. A „normál” többség ugyanakkor biztosított „Magyarország megmentője” számára – vélekedett a Kronen Zeitung külpolitikai rovatvezetője. Seinitz röviden összefoglalta cikkében az Elios-ügyet, majd hozzátette:

a Tiborcz-ügy különösen eklatáns, de távolról sem az egyetlen Orbán környezetében. Közvetve vagy közvetlenül az apja és a bátyja cégei is milliókat kaptak EU-s támogatásból.

Seinitz kitért arra is, hogy az EU-s támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője Orbán oligarchája, Mészáros Lőrinc, aki az elmúlt években egyszerű gázszerelőből az egyik leggazdagabb magyarrá vált, becsült vagyona 350 millió euró körül van.

A Kronen Zeitung idézte az egykori SZDSZ-es politikust, Magyar Bálintot, A magyar polip - a posztkommunista maffiaállam című könyv szerzőjét, aki korábban a német Spiegel hírmagazinnak azt mondta:

„a Tiborcz-ügy nem kivételes eset, hanem a norma része, hozzátartozik Orbán maffiaállamának rendszeréhez.”

Seinitz szerint hogy Orbán elterelje a figyelmet, „látványos, piszkos kampányba” kezdett. A célpontja az amerikai milliárdos Soros György, aki világszerte civil szervezeteket és kezdeményezéseket támogat „az emberi jogok és a demokrácia érdekében”. Ide tartoznak azok a civil szervezetek is, amelyek a menekülteknek segítenek Magyarországon: például jogi segítségeket nyújtanak a menekültügyi eljárásokban, vagy miután „diszkrimináció, hatósági erőszak érte őket”. Seinitz olvasatában a kormány ezért démonizálta Sorost, aki a kormánypárti vádak szerint muszlim migránsok millióit akarja Európába telepíteni, hogy megfossza az európaiakat keresztény és nemzeti identitásuktól, továbbá Soros azért fizet és befolyásol politikusokat, hivatalnokokat, pártokat a nyugati országokban, illetve Brüsszelben, hogy bevándorláspártiak legyenek.

A Kronen Zeitung külpolitikai rovatvezetője arról is írt, hogy évértékelő beszédében Orbán a falra festette az ördögöt, és azt jósolta: nemsokára muszlim többség lesz Európa nagyvárosaiban, de Magyarország ellenáll ennek, az országnak tehát "európai küldetése" is van.

Seinitz emlékeztetett rá, hogy az EU eddig nem talált hatékony receptet a demokrácia leépítése ellen Magyarországon. Orbán számos kötelezettségszegési eljárást kiállt, vagy kozmetikai változtatásokat eszközölt, és máshogy érvényesítette a szándékait. Seinitz úgy látja, Orbán biztosra megy: kampányát a migránsokról és Sorosról szóló összeesküvés-elméletekre építi.