Különadót szabnak ki a britek a cukros üdítőkre, mert nem akarnak több kövér gyereket

Nagy-Britanniában a 2-15 éves gyerekek 28 százaléka, a felnőttek 61,9 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A különadót a gyártókra terhelik és azt két év alatt vezetik be, hogy a gyártók addig megváltoztathassák termékeik cukortartalmát - közölte a miniszter.

Osborne hangoztatta, hogy a cukrozott üdítőitalok jelentik az egyik fő tényezőt a gyerekelhízásban.

"Hivatali időmre visszatekintve nem akarom majd azt mondani gyerekeim nemzedékének, hogy bocsánat, tudtunk a cukrozott italok problémájáról, tudtuk, hogy betegséget okoz, de visszahőköltünk a nehéz döntésektől és nem tettünk ellene semmit" - mondta a miniszter a parlamentben.

Tavaly publikált hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában a 2-15 éves gyerekek 28 százaléka, a felnőttek 61,9 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami az egyik legrosszabb mutató Európában.

A pénzügyminiszter szerint évente az egészségügyi kiadások fele, 27 milliárd font (10 620 milliárd forint) megy el a elhízás miatti megbetegedések (köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz) kezelésére Nagy-Britanniában.

Az ötéves gyerekek a testsúlyukkal egyenlő mennyiségű cukrot fogyasztanak el évente. Szakértők azt jósolják, hogy egy generáción belül a fiúknak több mint fele, a lányoknak 70 százaléka lesz túlsúlyos vagy kövér - hívta fel a figyelmet George Osborne.

A kormány terve szerint a 100 milliliterenként 5 grammnál több cukrot tartalmazó üdítőkre vetnék ki az "egészségügyi büntetőadót", amely évi 520 millió font bevételt hozna az államkasszának. Az így keletkező többletbevételből megdupláznák az iskolai sport támogatását.