Különös kihallgatás

Krimibe illő módon hallgatták ki Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját: az ügyésszel személyesen nem is találkozott, csak leveleztek egymással.

Kihallgatta a svéd főügyész hétfőn Londonban Julian Assange-t, a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket százezrével kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítóját, aki ellen Svédország évekkel ezelőtt nemzetközi körözést adott ki.

Assange négy éve Ecuador londoni nagykövetségén él, menedékjog védelme alatt. Portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján.

A hétfői kihallgatás közvetve zajlott: Ingrid Isgren svéd főügyész írásban nyújtotta be a spanyolul összeállított kérdéslistát, amelyet egy ecuadori ügyész adott át a londoni nagykövetség épületében Assange-nak. Ingrid Isgren jelen volt a nagykövetségen, de nem találkozott a WikiLeaks alapítójával. A svéd főügyész a hétfő délutáni kihallgatás eredményéről nem nyilatkozott a sajtónak.